Журналистът Мохамед Халаф: Процесът за радикален ислям се политизира и дирижира

Журналистът Мохамед Халаф: Процесът за радикален ислям се политизира и дирижира
Делото срещу 13 имами в Окръжния съд в Пазарджик продължава в сряда, като пред сградата на съда отново се събраха протестиращи срещу обвинението мюсюлмани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Радикален ислям по света има и неговото лице са организации като „Ал Кайда“, заяви журналистът Мохамед Халаф в коментар за започналото в Пазарджик дело срещу 13 имами.

„Има международни центрове, чиято цел е да прокарат това екстремистко виждане към религията сред всички мюсюлмани по света. Такива центрове има във Великобритания, в Германия, дори и в България“, заяви още Мохамед Халаф в ефира на bTV.

Той уточни, че в България има представителство на движението, известно като „Мюсюлмански братя".

Журналистът изрази мнение, че процесът срещу 13-имата обвинени в радикален ислям се политизира и дори „дирижира“.

„Това е в компетенцията на съдебната система, няма нужда от плакати и протести на мюсюлмани. Тези хора са манипулирани. Неслучайно в интернет преди 10 дни беше пуснат филм за нападението срещу джамията в София от страна на „Атака“. Така беше монтирано и манипулирано, с различни надписи на арабски. В тях се казва, че в България мюсюлманите са потиснати. Въпреки че атаката стана преди много време, видеото се използва точно в този момент на делото и на протестите в целия Арабски свят“, обясни Мохамед Халаф.

Според него има група от хора в България, които се опитват да прокарат радикалното мислене в редовете на българските мюсюлмани.

„95% от хората, които изповядват исляма тук, изобщо не мислят по този екстремистки начин, те са мирно настроени. Има такива обаче, които биват изпращани в Саудитска Арабия и Йордания“, коментира още журналистът.

Той добави, че от първата държава българските мюсюлмани се връщат вече уахабити и салафити, а от втората – „мюсюлмански братя“.

Експертът, който сам е мюсюлманин, поясни, че тези течения в религията искат връщането назад в историята и налагане на ислямски халафат по насилствен път.

„За тях всички са неверници, дори и аз, понеже не съм от тяхното течение, имат такава доктрина“, посочи Мохамед Халаф.

Той обясни как властите в Италия и Франция са намерили решение на проблема с радикализирането на мюсюлманите.

„Направили са две институции към Министерския съвет, като ако някоя организация или частно лице иска да дари пари за мюсюлманите, те минават през тези две институции, които ги разпределят. Така има контрол и се знае откъде идват парите и с каква цел са. А тук парите идват от незнайни места, с неясна цел, в куфари и т.н.“, каза в заключение журналистът.

#„Мюсюлмански братя“ #Йордания #Саудитска Арабия #Окръжен съд #Смолян #Благоевград #Пазарджик #радикален ислям #журналист #Мохамед Халаф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници