Борис Велчев: Действащият ВСС остана недооценен

Борис Велчев: Действащият ВСС остана недооценен
Главният прокурор смята, че „сегашното т. нар. правителство в съдебната власт е направило немалко”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Действащият Висш съдебен съвет (ВСС) остана недооценен, смята главният прокурор на България Борис Велчев, според когото неговите членове са свършили голям обем работа.

„Тя беше свързана с управлението на бюджета на съдебната власт в едни кризисни години, тя беше свързана и с назначаването на страшно много хора, с въпросите на атестирането, с които можеше и да има проблеми тук-таме. Но така или иначе, това беше огромна по обем работа“, коментира Борис Велчев в четвъртък, цитиран от bTV.

На 27 септември е последното заседание на действащия Висш съдебен съвет в стария му състав.

Главният прокурор смята, че „сегашното т. нар. правителство в съдебната власт е направило немалко“.

„Един пропуск на действащия ВСС е, че недооценихме проблема с натовареността“, каза пред журналисти Борис Велчев.

„Години наред говорихме за него, но не предприехме реални действия“, посочи прокурорът и сложи и себе си сред хората, които са направили този пропуск.

„Надявам се поуката да е била взета и следващият ВСС да е по-добър. Например да започне с най-големия проблем на съдебната власт – натовареността“, каза още той.

Обвинител номер едно изрази съжаление, че досегашният състав на Висшия съдебен съвет е останал в историята с отделни скандали. По думите му някои от тях са реални, други – леко преувеличени от медиите.

Велчев отказа да даде оценка на изборите, които протекоха за нови кадровици в съдебната система, но отбеляза, че процедурата за избор на нов ВСС е била прозрачна, за което нямало съмнение.

„Дали в съвета са попаднали най-добрите, предстои да видим“, добави той.

„Трудно ми е да оценявам изборите за нов ВСС. Съветът ще встъпи във функциите си следващата седмица и е добре да даваме оценките си след това. Мога само да пожелая успех на колегите“, каза Велчев.

По повод на предстоящия избор на нов главен прокурор, който трябва да проведе новият Висш съдебен съвет, той коментира, че ако ръководителят на държавното обвинение е външен човек за прокуратурата, ще му е нужно време.

„Когато не познаваш хората, не знаеш възможностите им, не знаеш на кого и за какво можеш докрай да се довериш, това в началото сигурно пречи на работата. Добре би било следващият главен прокурор да няма този проблем“, посочи Борис Велчев.

#Висш съдебен съвет #ВСС #Борис Велчев #главен прокурор #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници