Манолова: Няма да подкрепим кабинет на всяка цена

Манолова: Няма да подкрепим кабинет на всяка цена
A A+ A++ A

ИБГНИ има последователна позиция и ние положихме всички усилия в 46-ия парламент да бъде избрано правителство на промяната, което да извърши очакваните от хората реформи. Това заяви в началото на срещата с БСП Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!”.

"След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност за това да подкрепи, да участва в правителство. Прави го вече във втори парламент, за трети път. С третия мандат в този парламент”, заяви тя.

Според Манолова правителство на всяка цена не е решение. "Ние не бихме подкрепили кабинет на всяка цена. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС за нас е неприемливо. Ние няма да го подкрепим сега или в следващия парламент”, категорична е тя.

Депутатът от ИБГНИ обясни, че ако от БСП имат формула, чрез която без ДПС и ГЕРБ да може да бъде подкрепено правителство, от ИБГНИ ще участват. "Всъщност, правителство на всяка цена беше "Борисов 3”. Те направиха кабинет с патриотите, но той се ползваше с негласната подкрепа на ДПС. Ние не искаме това и България няма нужда от това”, допълни Манолова.

Ако е невъзможно да бъде сформирано мнозинство на промяната, която да застане зад редовно правителство, Манолова обясни, че от ИБГНИ са готови да участват в мнозинство, което да извърши необходимите промени и решения, за да бъде оставена държавата в "добър вид”.

"За нас има три кръга задачи, които трябва да се случат в оставащите дни на 46-ия парламент. Първият кръг това са предложенията между 1 и 2 четене по актуализацията на бюджета. Готови сме да водим разговори, за да се случат нещата. Ние вече сме готови с нашите предложение и бихме подкрепили ваше искане да бъде съкратен срокът между първо и второ четене”, каза Манолова.

Николай Хаджигенов обясни, че по независещи от ИБГНИ и БСП причини днешният разговор между двете партии не може да е такъв за съставяне на правителство. "Доколкото такова правителство не просто би означавало, че ще бъде избрано с гласовете на ГЕРБ. Това означава, че ще бъде държано в ръцете от ГЕРБ. Това ние няма да го допуснем, вие предполагам - също”, заяви той.

Хаджигенов адмирира решението на столетницата да задържи мандата. Според него е наложително да се започне работа по правосъдната реформа, Закона за НСО, Закона за Бюрото за защита и закриването на спецсъдилищата.

"Нещо, което трябва да продължим и което може би ще приключи за две седмици, поне в първата си част, е временната комисия за полицейското насилие и подслушването на протестиращите граждани”, обясни още Хаджигенов.

Той обаче беше категоричен, че правителство не е възможно в този вариант, но обеща: "Ние ще ви подкрепим, ще говорим с вас за всички възможни политики. Предлагам да поставим основите на това, което ще трябва да направим в следващото Народно събрание”. 

По време на срещата се получи неразбирателство относно думи за подкрепата на ГЕРБ и ДПС за евентуално бъдещо правителство на столетницата.

"Не разбирам обаче изобщо поставянето на въпроса за подкрепа на правителство от страна на ГЕРБ и ДПС. Ние не водим разговори с двете партии. Категорично сме заявявали, че не можем да направим правителство с тяхно участие и подкрепа. Затова предлагам да не се правят такива внушения”, призова Нинова.

Хаджигенов уточни: "Това не беше упрек, а елементарна математика. За съжаление, правителство без гласовете на ИТН, означава правителство подкрепено от ГЕРБ. Ако смятахме, че вие сте в някаква договорка с ГЕРБ и ДПС, ние нямаше да присъстваме на срещата”,  обясни той.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници