Новият американски посланик Марси Рийс пристигна в България

Новият американски посланик Марси Рийс пристигна в България
Новият посланик на САЩ в България Марси Рийс. Снимка: Посолство на САЩ в България
A A+ A++ A

Американският посланик Марси Рийс пристигна в България, за да поеме задълженията си като нов посланик на САЩ в страната, на мястото на отзования Джеймс Уорлик, съобщиха от Посолството на САЩ в България.

Посланик Рийс е старши дипломат от кариерата с 34-годишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток.

Тя е специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак", отбелязват от посолството.

Преди назначението за посланик в България посланик Рийс е била главен заместник-помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент.

Във връзка с тази длъжност Рийс е участвала като зам.-ръководител на делегацията при преговорите с Руската федерация за договора за съкращаване на стратегическите оръжия "Нов СТАРТ".

През периода 2008-2009 г. посланик Рийс е главен зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси, като на този пост тя отговаря за службите, поддържащи отношения със Северноатлантическия алианс, Европейския съюз и Западна Европа, както и за стратегическото планиране и кадрите.

През периода 2007-2008 г. посланик Рийс работи като министър-съветник на Бюрото за военно-политически въпроси в Багдад, Ирак.

Тя е била и посланик на САЩ в Албания в периода 2005-2007 г., въководител на мисията в американския офис в Прищина, Косово през 2003-2004 г. и директор на офиса за политически въпроси на ООН през 2001-2003 г.

Задграничният опит на посланик Рийс включва и работа в Посолството на САЩ в Лондон, четири години в Американската мисия при Европейския съюз в Брюксел и дипломатически назначения в Турция и Доминиканската република. Посланик Рийс е завършила колежа "Обърлин" и има магистърска степен по международни отношения от Института за международни проучвания на високо равнище "Джонс Хопкинс".

Тя е завършила Семинара за старши дипломати на Държавния департамент и Висшия курс на Министерството на отбраната.

Наградена е с Медала за граждански заслуги на армията на САЩ, с Президентската награда за отлична служба и с четири награди за отличие на Държавния департамент.

Посланик Рийс е омъжена за посланик Чарлс Рийс (в пенсия) и има син Александър и дъщеря Мередит.

Преди дни посланик Рийс направи първото си обръщение към българите чрез YouTube, в което разказа, че "през последните две години имала честта да ръководи две американски мисии на Балканите и да служи като заместник - преговарящ по договора с Русия за контрол на въоръженията".

"Като посланик ще използвам целия си опит, за да запозная повече американци с ползата да правят бизнес в България, да разширя нашето сътрудничество в областта на сигурността и да подкрепя усилията на България за подобряване на съдебна система", заяви Рийс.

#Марси Райс #България #посланик на САЩ #Джеймс Уорлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници