Шамара не заплашва конституционния ред, смята Лазар Груев

Шамара не заплашва конституционния ред, смята Лазар Груев
Лазар Груев определи като недопустими нападките към конкретен съдия по конкретно дело в коментар на реакцията на премиера Борисов по делото САПАРД. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев не вижда заплаха за конституционния ред в България от песента „Бяло, зелено и червено“ на Мишо Шамара, Сарафа и Конса.

Преди дни стана ясно, че рапърите са разследвани за песента, в която според Съвета за електронни медии се осмива националният флаг.

В центъра на производството седи Мишо Шамара, който обсипа с обиди управляващите от ГЕРБ и определи разследването срещу себе си като налагане на цензура.

Лазар Груев посочи аналог със случай от неговата практика, как през 80-те години на миналия век имало дело срещу товарач на Сточна гара, който бил написал върху два чувала с брашно „Долу БКП“.

„Тогава прокуратурата го въртеше за нарушаване на конституционния ред“, обясни Лазар Груев пред Дарик радио.

Той категорично заяви, че ако някой прави нещо формално, то това нещо трябва да има опасност за обществото, за да бъде преследвано от закона.

Лазар Груев определи като недопустими нападките към конкретен съдия по конкретно дело.

Така той коментира темата за съдебното решение по делото САПАРД, с която министър-председателят Бойко Борисов ангажира генералния директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер.

Председателят на Върховния касационен съд подчерта, че представителите на съдебната власт никога не са си позволявали да коментират работата на правителството, а ако е имало някакви изказвания, то те винаги са били свързани с подчертаването на съвместната работа.

„Всеки да си свърши работата, да оценяваме нещата според фактите, а да не се нападаме“, призова Лазар Груев.

„Новият Висш съдебен съвет (ВСС) ще бъде независим, той беше избран чрез демократична и открита процедура“, подчерта още Груев.

Той заяви, че няма нищо против да има отделен висш съвет за съдии, но подчерта, че Конституцията ни е такава - съдии и прокурори да бъдат в един съвет. Според него по-важното е хората във ВСС да бъдат почтени.

На въпрос учен, съдия или прокурор трябва да бъде новият главен прокурор на страната, Лазар Груев заяви, че най-вече обвинител номер 1 трябва да бъде почтен човек, който разбира от правото и който ясно ще отстоява закона.

#Лазар Груев #Мишо Шамара #Серафим Мартинов #Сарафа #СЕМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници