Найлоновите торбички все пак няма да поскъпнат

Найлоновите торбички все пак няма да поскъпнат
Според Нона Караджова торбите за продължителна употреба са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават „визуален дискомфорт“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Найлоновите торбички за продължително ползване все пак няма да поскъпнат от 1 октомври, защото няма да се облагат с екотакса.

Това решение бе взето на среща между министрите на финансите Симеон Дянков и на околната среда Нона Караджова с представители на българската асоциация „Полимери“, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки трябваше да влезе в сила от понеделник заедно с промените в наредбата по въпроса. Поправките целят сериозно намаляване на масовата им употреба и намаляване на замърсяването.

На срещата в събота трябваше да се реши дали да се дефинират торбите за многократна употреба и те да не зависят от увеличението на цените.

„Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис“, заяви след срещата Нона Караджова.

По думите й тези торби могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават „визуален дискомфорт“.

Екоминистърът допълни, че по-дебелите торбички могат да се рециклират, за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

„Това е в правилната посока, за да помагаме и практически българската природа да е по-чиста. Това за нас е работещо, така че да няма летящи, грозящи и замърсяващи торбички в България в бъдеще“, заяви и финансовият министър Симеон Дянков.

Всички торбички, чиито размери не отговарят на указаните параметри за дебелината и обем, ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а след това - с 55 ст., посочи след срещата производителят Мирослав Ангелов.

Министърът на околната среда Нона Караджова заяви, че производителите на такива пликове, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при много облекчени условия, с две години гратисен период и три години на изплащане.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги, си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3000 до 10 000 лв.

#екотакса #найлонови торбички #министър на околната среда #Министър на финансите #Симеон Дянков #Нона Караджова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници