Симеон Дянков: Скоро няма да влезем в еврозоната, има си причини

Симеон Дянков: Скоро няма да влезем в еврозоната, има си причини
A A+ A++ A

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това заяви интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото догодина - не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. "Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", заяви твърдо Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

#Симеон Дянков #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници