Обвиниха братя Юзеирови за подбуждане на религиозна омраза

Обвиниха братя Юзеирови за подбуждане на религиозна омраза
Братята Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, са обвинени в подбуждане на религиозна омраза и образуване на политическа организация на религиозна основа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Братята Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, са обвинени в подбуждане на религиозна омраза и образуване на политическа организация на религиозна основа, съобщиха от Окръжна прокуратура в Шумен.

Росен Йорданов - Юзеир Юзеиров, е обвинен, че между 22 март и 10 април 2010 г. в Шумен, в съучастие с брат си Атанас Йорданов - Али Юзеиров, е проповядвал религиозна омраза чрез слово.

За това законът предвижда затвор до 4 години или пробация, както и глоба от 5000 до 10 000 лв.

Юзеир Юзеиров е обвинен и за опит да се образува политическа организация на религиозна основа. На 2 април 2010 г., навръх Разпети петък, братя Юзеирови опитаха да учредят партия „Отоман“.

За престъплението Наказателеният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години.

Разследването по делото се води от Националната следствена служба.

На 1 септември 2010 г. двамата братя бяха осъдени от Районния съд в Попово за организиране на партия на религиозна основа и за провеждане на митинг-събрание за учредяването на партията Мюсюлман-демократичен съюз.

Миналата година Юзеир Юзеиров бе арестуван пред ЦИК, където се опитваше да подаде документи за кандидатурата на брат му Али Юзеиров за президент.

Оказа се, че срещу него има обвинение за финансова измама и е арестуван по искане на прокуратурата, защото нееднократно не се е явявал на призовките. Той е обвинен за пране на 350 000 лева.

Братята станаха известни най-напред с построяването на паметник на незнайния турски воин в родното им село Славяново, Търговищко, който бе съборен с прокурорско разпореждане.

#село Славяново #Разпети петък #Юзеир Юзеиров #Росен Йорданов #религиозна омраза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници