72 000 българи починали от сърдечни заболявания през 2011 г.

72 000 българи починали от сърдечни заболявания през 2011 г.
По случай Световния ден на сърцето в Министерството на здравеопазването беше разкрит пункт за безплатни прегледи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 72 000 българи са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2011 г., съобщи здравният министър Десислава Атанасова по повод днешния Световен ден на сърцето.

„Данните за 2011 г. са много тревожни. Близо 300 000 българи са постъпили в болниците с болести на органите на кръвообращението. Броят на заболелите българи в последните години е устойчив“, посочи Десислава Атанасова, която се включи в кампанията „Твоето сърце е в твоите ръце“.

Тя увери, че кардиологичните болници в България разполагат с модерна апаратура и отлични специалисти и ежедневно спасяват човешки животи, предаде БГНЕС.

Десислава Атанасова припомни, че предстои приемането на Национална програма за борба с незаразните болести, като един от основните акценти в нея ще е именно превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

На много места в София и в страната лекари предоставят безплатни консултации и кардиологични прегледи.

Два от пунктовете, в които гражданите могат безплатно да проверят здравословното си състояние, се намират пред Министерството на здравеопазването. Прегледите включват измерване на кръвно налягане и изследване с кардиограф.

Специалистите от Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Света Екатерина“ предоставят и консултации за това как да избегнем сърдечно-съдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.

Всеки преминал през профилактичен преглед получава по една ябълка като символ на здравословния начин на живот.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #кардиология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници