Двама наши политици са в списъка на досиетата "Пандора"

Двама наши политици са в списъка на досиетата "Пандора"
A A+ A++ A

Около 12 милиона документи, 14 финансови организации и институции, както и 600 журналисти в 117 държави - така изглежда в цифри най-голямото в историята изтичане на документи от офшорни зони по цял свят, наречено досиетата "Пандора".

А то разкрива - как повече от 330 политици и високопоставени лица са укривали данъци, управлявали са огромни активи в офшорни зони и са сключвали съмнителни сделки.

По информация на БНР - двама от въпросните политици са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни. Разкритията са дело на международния консорциум за разследващи журналисти. Според документите премиерът на Чехия Андрей Бабиш, например, е декларирал офшорна компания, чрез която си е купил вили във Франция на стойност 22 милиона долара. Недвижими имоти за около 100 милиона долара пък притежава йорданският крал Абдула Втори.

В списъка с дялове в офшорни компании или сключвани сделки чрез такива, са още президентът на Украйна - Володимир Зеленски, колегите му от Кипър и Кения. Още от данните - 11-годишният син на президента на Азербайджан Илхам Алииев - Хайдар, е собственик на имоти в Лондон за около 44 милиона долара.

"Имаме имейли, копия на паспорти, банкови извлечения, които показват как президенти, крале, принцеси, милиардери и криминално проявени лица са укривали пари и управлявали парични потоци", заяви Уил Фицгибън от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници