Български капитан с екипаж се качва на кораба "Вера Су"

Български капитан с екипаж се качва на кораба "Вера Су"
A A+ A++ A

Български капитан с екипаж се качва на кораб "Вера Су", за да овладее ситуацията и да не се допусне диверсия. Това разпореди министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след обявената по-рано днес евакуация на екипажа от страна на кораба.

По думите на министъра първи приоритет в акцията винаги е било спасяването на екипажа и затова той е изискал още преди няколко дни да се изгради съоръжение и план за евакуация. „Това, че корабът е без екипаж в момента не е проблем, защото плавателният съд е укрепен“, посочи Алексиев. Според него напускането на екипажа сега е необяснимо и поражда въпроси, защото няма промяна в условията от последните дни.

„Ние като държава сме предприели спешни мерки и да определим капитан и екипаж, за да продължат действията по безопасното разтоварване и изтегляне на кораба, което без наличието на екипаж е невъзможно“, заяви Алексиев.

По-рано днес приключи евакуацията на екипажа на кораба, заседнал край Камен бряг. Капитанът и екипажът са на брега и вероятно ще бъдат откарани в Каварна. 9-членният екипаж бе евакуиран с помощта на специално поставена мрежа.

От свои източници в прокуратурата БТА научи, че това се е случилопо искане на капитана на плавателния съд. 6 от моряците са от турски произход и трима - от азербайджански. Те бяха изведени на брега чрез спасителна мрежа от скалата към кораба.

Във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще проведе операцията по изтегляне на кораба. Днес те ще представят в "Морска администрация" плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента. 

Тирът, превозващ трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от Главна дирекция „Аварийна безопасност” към „Морска администрация”. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници