Математикът Витанов: Локдаун до изборите няма да има, но до 6 дни болниците ще се препълнят

Математикът Витанов: Локдаун до изборите няма да има, но до 6 дни болниците ще се препълнят
A A+ A++ A
Ефектът от въведения задължителен “зелен сертификат” ще стане ясен до две седмици. Дали има резултат от противоепидемичната мярка все още е рано да се каже. В момента нямаме основание да сме силно уплашени, но има основание да сме сериозно загрижени за пандемичната ситуация у нас. Локдаун няма да има до изборите. До 6 дни болниците ще се препълнят.
 
Това заяви пред NovaNEWS математикът от бившия Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

 Очаква се темпът на разпространение на вируса да се запази и дневните случаи да се увеличат бързо.  Пиковите стойности обаче могат да се движат още нагоре, коментира математикът.

 “Тотален локдаун няма да има до изборите. Три седмици не са малко време и дотогава всичко може да мине”, обясни още Витанов. 

Не се изключва броят на заразените с коронавирус деца да се увеличи и те да достигнат 1000 дневно. В този смисъл според Витанов - рано е учениците да се връщат обратно в класните стаи. Проблеми и неясноти има и около идеята за тестването на учащите. 

За да може децата да се върнат обратно в класните стаи, случаите трябва да паднат под 100 на ден. 

би могло да има по 1000 на ден заразени деца. затова смятам, че все още не е добре да се преминава към присъствена форма на обучение. бих изчакал 1-2 седмици. горе долу така ще се случи.  

“Трябва да стигнем в плато, което да е достатъчно ниско, за да можем да кажем, че е безопасно за децата”, коментира още Витанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници