Фармацевтите удължават договора си с НЗОК за още две седмици

Фармацевтите удължават договора си с НЗОК за още две седмици
A A+ A++ A

От Българския фармацевтичен съюз дадоха пресконференция, за да сигнализират, че все още не сключено споразумение между аптеките и Здравната каса, а договорът им изтича днес в 00:00 ч. По време на пресконференцията стана ясно, че все пак анекс към договора ще бъде подписан, но само за две седмици и то, за да не останат хората без достъп до лекарства.

Анексът беше подписан, но под условие. От фармацевтичния съюз дават срок от две седмици на здравната каса, за да приеме техния меморандум с искания, а именно по-справедливо заплащане за обслужване на рецепти към здравна каса. До този момент те получават по два лева, искането е да бъде четири лева, защото 75 % от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно такива, които се отпускат по каса и това ощетява собствениците на аптеки, предаде БНР.

Преди пресконференцията имаше и среща на Управителния съвет на съюза с фармацевти от цялата страна също по този проблем.

Фармацевтите искат НЗОК да им изплаща по 10 лева на обслужена ковид рецепта, както и повишаване от 2 на 4 лева на парите за обслужването на всички останали рецепти.

"През изминалата година фармацевтите бяха и се доказаха като най-достъпните здравни специалисти. Те никога не сложиха информационни табелки, че в аптеките се допускат само здрави хора и никога не отказаха помощ. Те мълчаливо поемаха ударите на пандемията от COVID-19, мълчаливо боледуваха и затваряха аптеки, като не получаваха, за разлика от други здравни заведения, допълнителна подкрепа при затваряне при боледуване на персонала от ковид", заяви проф. Асена Сербезова.

Освен това Бългаският фармацевтичен съюз настоява системата за електронни рецепти да бъде усъвършенствана, така че лекарите да не допускат грешки, което от своя страна води до неплащания на Касата към фармацевтите. Здравният министър обеща повече средства в следващия бюджет. Според фармацевтите обаче, в петък на среща с ръководството на НЗОК е станало ясно, че решението на проблемите е отложено въпреки изтичането на сроковете за подготовка на бюджета за догодина.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници