ГДБОП: Липсващите 60 млн лв за Хемус стигат до един "обикновен човечец"

ГДБОП: Липсващите 60 млн лв за Хемус стигат до един "обикновен човечец"
A A+ A++ A

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ "Хемус" накрая стигат до един обикновен човек, човечец. Това заяви пред Би Ти Ви зам.-шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Любомир Николов.

"Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили", каза Николов. Уточни, че то няма криминална история, не е свързано със строителния сектор и предстои да се установи на кого е подставено. "Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари", каза Николов, цитиран от "Дневник". Добави, че въпросният човек на върха на пирамидата не е бил задържан до момента.

Вчера на общ брифинг няколко служби на МВР, данъчните и регионалното министерство очертаха схема за източване на милионите, но без да представят конкретни доказателства. След два месеца работа на екип от 60 души и разпит на 200 души, вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че 60 млн. лв. от дадени пари са изтеглени от различни банки и изнесени със сакове и чували. Прокуратурата също отрече да разполага с доказателства.

Пред Би Ти Ви Любомир Николов заяви, че дирекцията не се използва за политически цели. Добави, че не е виждал сакове и чували, с които да бъдат изнасяни парите. Банката пък е установена по категоричен начин, но за момента ще бъде запазено в тайна коя е тя. По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

"При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение", каза Николов. При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева. Те са заплатили тези такси и са изтеглили парите", каза Николов.

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани - включително и пред съдия, и освободени. Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

"Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи", каза Николов. По думите му унищожението на документите е спряно навреме.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че един от шефовете на фирмите, получили авансово милиони за изграждането на части от магистралата, е превел 21 млн. лв. в Обединените арабски емирства, като парите минали през "банка на Бойко Борисов", или по-скоро през банка на хора, с които той някога е бил съдружник. Вътрешният министър така и не назова банката, а Борисов обяви, че ще заведе дело за клевета. Твърденията на министъра бяха опровергани от Българската народна банка., която обаче се позовава на формални обстоятелства, докато Рашков по-скоро говори за неявни обвързаности. Рашков не каза и кой е шефът на фирмата, изнесъл парите в чужбина, като само отбеляза, че той е "велик, а може би и жилав", в което някои медии разпознаха Велико Живков - собственик на "Хидростой", една от най-големите в сектор строителство.

Строителят опроверга Рашков за срутването

На вчерашната пресконференция Рашков съобщи, че са се срутили и 600 метра от почти готовият участък от магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Не пропусна за отбележи, че и това е ефект от схемата Борисов за строене на аутобани. Бившият премиер не му остана длъжен, като посочи, че причината е спирането на строителството и липса на дейности за консервация. Днес пред Би Ти Ви представител на фирмата строител на място, заяви, че срутване няма, а става дума за участък от 46 метра, който изглежда така от месеци, срутване няма, а са се наложили допълнителни отводнителни мероприятия, по които се работи и строежът ще бъде завършен в срок.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници