Огнян Минчев: БСП и ГЕРБ използват референдума политически

Огнян Минчев: БСП и ГЕРБ използват референдума политически
БСП иска да увеличи популярността си покрай допитването, а ГЕРБ - да си умие ръцете от вземането на решение, но никой няма да извлече полза, защото референдумът ще бъде невалиден, смята политологът Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът за АЕЦ „Белене" се използва с политически цели, а провеждането му поставя капани пред изпълнителната власт, единодушни са социологът Юрий Асланов и политологът Огнян Минчев.

В ефира на БНР двамата изразиха скептичност от смисъла на подобно гласуване.

„Проблем на референдума е, че все още не се знае точно за какво ще е той," коментира Юрий Асланов, който подчерта, че въпросът трябва да е така формулиран, че и при положителен и при отрицателен вот да е ясна насоката за търсене на решение.

„Въпросът трябва да е дали проектът да се строи от държавата или от частна компания, за да не се затваря вратата пред него. Сега се отваря възможност за чудене. Влага се голяма обществена енергия и остава съмнение, че референдумът ще повлияе върху изборната обстановка. В същото време обаче изпълнителната власт не бива да бъде оставяна да да решава конюнктурно и произволно," заяви социологът.

Политологът Огнян Минчев пък смята, че не бива да се играе с институции, защото се разклаща политическата система.

„Референдум трябваше да има при влизането на България в Европейския съюз, но страната ни подмина този въпрос с лекота и кабинетът на Симеон Сакскобургготски не попита гражданите," посочи той.

Юрий Асланов допълни, че и по други много важни въпроси също не е провеждан референдум, а сега се прави допитване по толкова експертен въпрос.

„Сега хората трябва да се произнасят по тема, която е в компетенциите на изпълнителната власт, избрана за такава, защото има нужните експертни знания," посочи Огнян Минчев.

Според него ГЕРБ и БСП използват референдума политически.

„БСП иска да увеличи популярността си покрай допитването, а ГЕРБ - да си умие ръцете от вземането на решение, но никой няма да извлече полза, защото референдумът ще бъде невалиден," коментира политологът.

Според него е трудно да се привлекат 50% от хората да гласуват в допитване, което застрашава референдума като инструмент на участие на хората в решенията на властта.

„Ако толкова важен референдум бъде абортиран, това може да деградира инструмента референдум," смята Огнян Минчев.

„Всъщност референдумът е абсурден, защото народът като суверен не може да носи отговорност за реализацията на проекта за АЕЦ „Белене", защото хората не са експерти," категоричен е Огнян Минчев.

Юрий Асланов пък изрази надежда покрай този референдум да се изясни това, че допитването е толкова усложнено, че се налагат промени в Изборния кодекс.

Според него трябва да се регламентира с всеки от провежданите избори у нас да се прави и допитване по обществено значими въпроси, без да е необходима специална подписка за това.

Председателят на българското Интернет общество Вени Марковски пък коментира, че няма да бъде възможно провеждането на референдум по електронен път, каквото предложение отправи в понеделник премиерът Бойко Борисов и което според министъра на икономиката Делян Добрев ще спести 30-40 млн. лв.

„Не знам законът за допитването да дава възможност за гласуване през интернет, но ако се позволи електронно гласуване, над 2 млн. българи, живеещи извън страната, ще имат шанса да променят съществено резултатите от изборите," заяви Вени Марковски.

#Огнян Минчев #политолог #Юрий Асланов #социолог #референдум #АЕЦ „Белене" #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници