Цветанов открива първото заседение на новия ВСС

Цветанов открива първото заседение на новия ВСС
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще открие първото официално заседание на новия Висш съдебен съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще открие първото официално заседание на новия Висш съдебен съвет.

Цветанов ще се отзове на поканата, отправена от Министерство на правосъдието, и ще присъства на първата среща на ВСС на 3 октомври, съобщи „Медиапул", позовавайки се на свои източници.

За три години Цветан Цветанов се е срещал с висшите магистрати само веднъж през 2010 г., когато изказа упреци срещу съдии, които проваляли усилията на МВР и прокуратурата.

Според продължително коментираната партийна договорка за членовете на Съвета от парламентарната квота по схемата 5:2:2:1:1 депутатите избраха петима от кандидатите на ГЕРБ, по двама от БСП и ДПС, един от „Атака" и номинацията на РЗС.

Вицепремиерът бе остро критикуван в последния доклад на Европейската комисия за намесата си в независимостта на съда. Цветан Цветанов обяснява досега, че критикува магистратите в качеството на „гражданин", а не на министър.

В новия състав на ВСС влезе депутата от ГЕРБ Юлиана Колева, която също се застъпи за правото на „гражданска" критика, отбелязва още „Медиапул".

Магистратите пък критикуват ВСС за политически мотивирани чистки в системата, пасивно поведение при защита на магистратската независимост и липса на отношение към реалните проблеми в системата.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #ВСС #Висш съдебен съвет #Юлиана Колева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници