Зам.-министър Вучков: Излишно е три служби да подслушват

Зам.-министър Вучков: Излишно е три служби да подслушват
Излишно е да има три служби, които технически прилагат и обработват специалните разузнавателни средства (СРС), твърди зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Излишно е да има три служби, които технически прилагат и обработват специалните разузнавателни средства (СРС), твърди зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

По време на обществено обсъждане на проектозаконите за националната сигурност, НСО, военното разузнаване и НРС (бел. ред, бъдещата Държавна агенция „Разузнаване") той изрази мнение, че дейността по подслушването трябва да се окрупни, предаде бТВ.

„Безспорно Националната разузнавателна служба (НРС) трябва да ползва специални разузнавателни средства (СРС), но трябва ли да има собствена дирекция за възпроизвеждането им?," попита Веселин Вучков.

Според проектозакона, разработен от Съвета за сигурност към Министерския съвет (МС), ДАР ще може да разполага със собствен кадрови и технически капацитет за проследяване, издирване и подслушване подобно на МВР и ДАНС.

Веселин Вучков твърди, че използването на СРС-та трябва да бъде подложено на много по-строг контрол, вместо да се увеличават службите, които ги възпроизвеждат.

Той посочи, че в германската конституция е записано, че две парламентарни комисии следят конкретно използването на СРС-та и работата на всички специални служби, за да не се допускат злоупотреби.

Според зам.-министъра в проектозаконите за НСО, НРС и военното разузнаване трябва да се предвиди и създаването на парламентарна подкомисия, която да отговаря за контрола върху използването на СРС.

Служителите от бъдещата ДАР ще могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент, народни представители, членове на Европейския парламент, общински съветници и кметове.

На тази притеснителна опция наблегна пък адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до обществена информация". Той призова разузнаването да не се превръща в школа за ръководни кадри.

Още по-притеснителен е текстът на Чл. 37, ал. 2 от проектозакона, според който всеки служител на НРС, избран на някаква мандатна длъжност, излиза в неплатен отпуск „за времето на мандата му и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на предишната или на друга равностойна длъжност".

Така излиза, че ако един разузнавач бъде избран за депутат и излезе в неплатен отпуск, си запазва службата. Това напълно би му позволило да влияе политически на опонентите си.

„Запазването на две разузнавателни структури води до нездрава конкуренция между тях," коментира пък бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

Както и при първото обсъждане на законопроекта в присъствието на президента Росен Плевнелиев, и на обсъждането във вторник НСО отнесе най-много критики.

Според текстовете служителите ще могат да задържат хора до идването на полицията и в присъствието на медицинско лице.

„Дали органите на НСО ще могат да се справят със спазването на правата и задълженията, ако имат право да задържат?," попита преподавател от Академията на МВР.

#СРС #зам.-министър на вътрешните работи #Веселин Вучков #НСО #НРС #Държавна агенция „Разузнаване" #ДАР #МВР #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници