Референдумът за АЕЦ „Белене" е политизиран според омбудсмана

Референдумът за АЕЦ „Белене" е политизиран според омбудсмана
Целта на референдума за АЕЦ „Белене" беше силно политизирана, въпреки че темата му не е политическа, коментира омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на референдума за АЕЦ „Белене" беше силно политизирана, въпреки че темата му не е политическа, коментира омбудсманът на Република България Константин Пенчев.

„Като омбудсман съм далеч от всякаква политика. Хората не трябва да имат съмнение, че се намесвам в политически „за" или „против", това ще е лошо за институцията на омбудсмана. Твърде е политизирана темата," подчерта обаче Константин Пенчев в ефира на БНТ.

Инициаторите на референдума събраха необходимите по закон 500 000 подписа за провеждането на гласуването, а преди ден министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обеща националното допитване да се проведе до 3 месеца.

Премиерът Бойко Борисов лансира идеята за електронно гласуване на референдума, която беше подкрепена и от президента Росен Плевнелиев.

Според омбудсмана обаче в момента не е възможно да се въведе електронно гласуване.

„Има си правила оттук нататък за гласуване, които почти изцяло повтарят правилата на изборния закон. Нито законът за референдумите, нито изборният закон си позволява в момента да има електронно гласуване," поясни Константин Пенчев.

По думите му, самият Закон за референдумите посочва, че провеждането на допитването подлежи на контрол от Конституционния съд, а обявяването на резултатите подлежи на контрол от Върховния административен съд.

Омбудсманът отбеляза още, че Народното събрание излиза с решение за провеждането на референдум и формулира въпроса по смисъла на този, който фигурира в подписката за инициирането му.

„Отговорът може да е с „да" и „не", въпросите може да са няколко, но трябва да има „да" и „не". Ако кажат „да", очевидно трябва да се види практически как това „да" да се случи," каза Константин Пенчев.

За новия ВСС той мисли, че всички членове са качествени и им пожела успех.

„ВСС трябва да бъде единен. Те са едно правителство на съдебната власт. Нека от първия ден да знаят, че са заедно и в похвалите и доброто, и са заедно и когато се излезе срещу тях," каза Константин Пенчев.

Според него, ВСС най-напред трябва да направи план за работата си, за да отховори на огромните обществени очаквания.

„Да кажат на втория ден още за натовареността на съдиите - къде има повече, къде има по-малко, къде има излишък," препоръча още омбудсманът.

#референдум #АЕЦ „Белене" #омбудсман #Константин Пенчев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници