Новото правителство да спре помощта за бизнеса, съветват икономисти

Новото правителство да спре помощта за бизнеса, съветват икономисти
A A+ A++ A

Новото правителство трябва да спре помощта за бизнеса заради пандемията, съветват икономисти. Експертите твърдят, че икономиката вече няма нужда от антикризисна подкрепа. От Института за пазарна икономика призоваха този дебат да започне още от началото на следващата година.

Приоритет на новото правителство трябва да бъде постигането на по-висок процент на ваксинация, за да се държи пандемията под контрол и да се гарантира по-висок икономически растеж. А мерките в подкрепа на бизнеса постепенно трябва да отпаднат, коментира Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика:

"Голяма част от нашата икономика не е затворена. Едно преработващо предприятие не е ударено от мерките, така че такъв тип бизнеси много трудно вече могат да аргументират, защо трябва да бъдат подпомагани. Секторите, които са ударени - хотели, ресторанти, заведения, те имат все още аргумент, но ние постепенно вървим към момента, в който всички тези мерки трябва да отпаднат".

Ситуацията, в която държавата разписа подкрепата за икономиката вече е различна и бизнесът трябва да може да работи в новите условия, посочи още Петър Ганев:

"Няма причина държавата да подкрепя заплатите в частни предприятия тогава, когато пандемията е под контрол. Вече въпросът е,  от кой момента пандемията е под контрол, но по всичко личи, че малко по малко се приближаваме към този момент".

#Петър Ганев #ИПИ #икономисти #държава #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?