Плевнелиев: Ще бъда гарант за прозрачността на референдума!

Плевнелиев: Ще бъда гарант за прозрачността на референдума!
По думите на държавния глава независимо какъв ще е резултатът от референдума, по-важното е, че демокрацията в България ще бъде големият победител. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще насрочи дата за референдума за АЕЦ „Белене“ веднага след като парламентът се произнесе по формулировката на въпроса.

„Аз искам като президент да бъда гарант, че първият референдум в демократичната история на България ще бъде прозрачен, добре направен и преди всичко хората ще получат достатъчно информация. Искам да гарантирам правото на българите да получат максимално информация, преди да се случи референдумът“, каза държавният глава, цитиран от „Дневник“.

Президентът изрази надежда, че властите ще се справят бързо с организирането на допитването.

„Виждам, че дебатите започват да се случват. Вълшебната дума „референдум“ отпушва гражданската енергия и аз съм щастлив. Очаквам това да има много силен ефект и върху българската енергетика, и върху българската демокрация. Крайно време е по тема като енергетиката да направим един обществен дебат“, посочи Росен Плевнелиев, цитиран от информационна агенция „Фокус“.

По думите му независимо какъв ще е резултатът от референдума, по-важното е, че демокрацията в България ще бъде големият победител.

„Ако искаме да правим честни и почтени парламентарни избори, със сигурност можем да направим честен и почтен референдум – важно е добре да се формулира въпросът и да информираме гражданите“, коментира още президентът.

След тричасови дебати в сряда парламентът създаде специална временна комисия, която трябва да проучи какви средства са изразходвани, какви договори са сключвани и какви ангажименти са поемани по проекта АЕЦ „Белене“.

#България #АЕЦ „Белене“ #референдум #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници