ГОРД: Следващото правителство да решава за АЕЦ „Белене”

ГОРД: Следващото правителство да решава за АЕЦ „Белене”
ГОРД настоява в дебата за АЕЦ „Белене” да се въздържат от изявления тези, чийто личен интерес е пряко свързан с този проект. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С всяко следващо изявление по темата АЕЦ „Белене“ управляващите изпадат в ситуация на тотална невъзможност да обяснят смислено постоянно менящата се позиция, заявяват от партията на евродепутата Слави Бинев – ГОРД, в съобщение до медиите.

„Тоталният хаос от всевъзможни изявления объркват всички, дори и експертите. Да не говорим за редовия българин, който на всичко отгоре ще трябва за първи път да упражни правото си да гласува на референдум“, посочват от партията.

„Как да си обясним например всекидневно растящата цена на проекта, която стартира от 4 млрд. евро през 2003 г. и достигна до фантастичните 22 млрд. към днешна дата“, питат от партията на Бинев.

„За да сложим началото на някакъв смислен и конструктивен диалог по темата, ние от ГОРД настояваме за пълно разсекретяване на всички документи и договори, подписани от българските правителства, както и анализите, изготвени от български и чуждестранни консултанти за рентабилността на проекта АЕЦ „Белене“, неговите икономически, екологични и социални ефекти“, категорични са от партията.

Според ГОРД е почтено и задължително българските граждани да бъдат подробно информирани за предисторията, ползите и недостатъците от реализация на проекта, за да са в състояние да формулират свое мнение и да го изразят чрез участието си в референдума.

Също така е важно основните политически партии, които заявяват готовност за участие на парламентарните избори 2013, както и за управлението на страната, да представят своите политически екипи, които са в състояние да защитят достатъчно професионално тезите си „за“ или „против“ проекта в условията на равнопоставеност по време на публичните дискусии, се казва още в съобщението.

ГОРД настоява в дебата за АЕЦ „Белене“ да се въздържат от изявления тези, чийто личен интерес е пряко свързан с този проект.

„Нека лидерите на политически формации да заявят официално имат ли конфликт на интереси, преди да дадат мнение по този стратегически за страната ни въпрос. Най-малкото не е морално да си член на надзорен съвет на банка, финансираща алтернативен проект за АЕЦ в Румъния и да даваш противоположни мнения в България“, гласи изявлението.

„Съмнявайки се във възможността на днешните управляващи да произведат един смислен дебат по темата „Белене“, ГОРД предлага съдбата на проекта да се решава от следващото правителство, след отчитане резултата от референдума“, заявяват от партията.

Според членовете й „правителството на Борисов доказа, че е крайно нерешително и с противоречиво поведение, което налага решението да бъде взето от българските граждани с референдум, в който равен достъп да имат всички“.

От ГОРД посочват, че предложението за електронно гласуване не е приемливо в този вариант, тъй като автоматично ще бъдат възпрепятствани от участие всички, които не са компютърно грамотни.

„30 милиона за организиране на един демократичен референдум едва ли са проблем за правителството, което по думите на премиера е спестило „милиони, милиони даже милиарди“ на нас, данъкоплатците“, се казва още в съобщението на ГОРД.

#АЕЦ „Белене” #ГОРД #Слави Бинев #референдум #Бойко Борисов #премиер #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници