US-военен №1 за нахлуване на Русия: Ще е ужасяващо и с много жертви

US-военен №1 за нахлуване на Русия: Ще е ужасяващо и с много жертви
A A+ A++ A

Ако Русия хвърли силите, които е събрала близо до границата с Украйна, за да нахлуе в съседа си, то резултата ще бъде „ужасяващ“ и ще доведе до значителни жертви. Това заявява ген.Марк Мили, председател на Обединения комитет на началниците щабове на САЩ, цитиран от Агенция Фокус. Най-висшият американски военен рисува картина на това, което би се случило, ако Русия нападне.

Мили твърди, че трябва да се имат предвид видовете сили, които Москва е разположила в района. „Предвид вида на силите, които са подредени – сухопътни сили за маневриране, артилерия, балистични ракети, военновъздушни сили – всичко това заедно, ако бъде отприщено срещу Украйна, би било значително, много значително и би довело до значителен брой жертви… Би било ужасяващо“, казва Мили. По негово мнение това е най-голямото разгръщане на военни сили след периода на Студената война.

Генералът добавя: „И можете да си представите как може да изглежда такава атака  в гъсти градски райони, покрай важни пътища. Би било ужасяващо“.

Министърът на отбраната Лойд Остин казва от своя страна, че макар Съединените щати да не вярват, че руският президент Владимир Путин е взел решение дали да нахлуе, сега той има военни способности да го направи. Той заявява, че „Путин разполага с множество възможности, включително завземане на градове и значителни територии, но също така и принудителни действия и провокативни политически действия като признаването на отцепнически територии".

Остин обявява и, че Съединените щати остават фокусирани върху противодействието на руската дезинформация, включително всичко, което може да бъде използвано като претекст за атаки срещу Украйна. Той добавя, че Съединените щати са се ангажирали да помогнат на Украйна да се отбранява, и отбелязва американското разрешение за доставка на противотанково оръжие.

Русия не иска да воюва в Украйна, но няма да позволи интересите ѝ да бъдат пренебрегвани. Това пък заяви ден по-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за четирите най-големи руски радиостанции. 

Лавров подчерта, че Русия не планира военно нахлуване в Украйна:  „Ако зависи от Руската федерация, то няма да има война. Ние не искаме войни. Но и няма да позволим грубо да бъдат пренебрегвани нашите интереси“.  

И допълни, че дипломатическите преговори със Съединените щати не са приключили. По думите му в момента се анализират писмените отговори на Вашингтон и Брюксел на руските предложения за взаимни гаранции за сигурност. Той каза още, че на фона на идеологизирания отговор на НАТО, американският отговор изглежда като “образец за дипломатическо приличие”. 

 

 
 

#война #САЩ #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници