Олимпиадата чука на вратата, но ще мине под сянката на политиката

Олимпиадата чука на вратата, но ще мине под сянката на политиката
A A+ A++ A

Идния петък – 4 февруари, стартират 26-и Зимни олимпийски игри. Принципно олимпийското движение е направено, за да има мир. Имало е доста силни моменти на Олимпийските игри, свързани с атлети и треньори на страни, които принципно не се понасят. Настоящата обстановка обаче съвсем ще измести фокуса от игрите, спорта и мира.

Обстановката в света

В момента светът е разклатен от конфликта между Русия – Украйна и НАТО. Освен всичко друго западните делегации обявиха бойкот на Олимпиадата в Пекин. В Китай няма да видим нито едно официално лице – президент, премиер или политик от западните страни.

За щастие не се стигна до бойкот на игрите от страна на състезатели и всички страни ще участват със свои отбори. Много от спортистите се изказаха против домакинството на Пекин, но поне за момента нито един от тях не е бойкотирал Олимпиадата. Отново обаче Русия ще бъда под флага на Руския олимпийски комитет, на Олимпиадата няма да се вее руското знаме, а химна при златен медал на руски атлет ще бъде на Международния олимпийски комитет.

Коронавирусът 

Това ще е втората Олимпиада, в която ще има тестове, маски и ковид портокол след летните игри в Токио през миналата годината. Отново ще има ежедневни тестове, а спортистите ще са на тръни до последно дали ще стартират в състезанията. Всеки отбор има поне един човек, който ще се занимава с ковид портокола. 

Спортът

Да се върнем и на спортната част от игрите. Всяка Олимпиада създават своите герои, има провали, моменти, които остават завинаги в историята и комична страна. Това ще се случи и на игрите в Пекин.

Естествено най-гледани на Зимни игри са ски алпийските дисциплини, биатлона и хокея на лед.

Очакванията за медали са насочени към биатлониста Йоханес Тингнес Бьо, София Годжа, Марко Одермат, Александър Омод Килде,Петра Влъхова и Микаела Шифрин и Лара Гут в алпийските ски. Определено обаче всеки един от тях може и да е под въпрос до последно дали ще стартира особено ако даде положителен тест за коронавирус. 

Олимпиадата ще има и своите изненадващи медалисти, както се случва често. 

Българското участие

За съжаление на Зимни олимпийски игри България не е печелила медал от 2006-а година в Торино, Италия. Тогава Евгения Раданова в шортрека завоюва сребро.

Общо 16 спортисти в шест вида спорт ще ни представят в Пекин. Най-многобройна е групата ни в биатлона с общо осем състезатели. Ще имаме трима в ски алпийските дисциплини, а в ски скоковете, сноуборда и шейните ще ни представят по един спортист.

Като цяло България няма много големи шансове за медал и ще се счита за успех и влизане във финали. Защо обаче да не видим и край на сушата  без спечелено отличие на Зимни олимпийски игри. Особено на фона на Лятната Олимпиада, в която нашите спортисти спечелиха три олимпийски титли и направиха най-силната си Олимпиада от 2004г. насам.

Ето и всички българи в Пекин:

Сноуборд

Радослав Янков

Алпийски дисциплини

Алберт Попов
Ева Вукадинова
Камен Златков

Ски-бягане

Симеон Деянов

Ски-скок

Владимир Зографски

Биатлон

Владимир Илиев
Антон Синапов
Димитър Герджиков
Благой Тодев
Милена Тодорова
Мария Здравкова
Даниела Кадева
Лора Христова

Фигурно пързаляне

Александра Фейгин

Шейни

Павел Ангелов

#Олимпиада #Пекин 2022 #Зимна олимпиада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници