Китайски технологични гиганти „заплашват“ сигурността на САЩ

Китайски технологични гиганти „заплашват“ сигурността на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Двете водещи китайски компании за телекомуникационна техника „Хуавей текнолъджис“ и „Зет Ти И Корпорейшън“ представляват сериозна заплаха за сигурността на САЩ, съобщи Американската комисия по разузнаване.

Експертите препоръчват на регулаторните органи да блокират операциите по сливане и придобиване на фирми в САЩ от страна на двата гиганта, информира bTV.

Комисията по разузнаване съветва американските правителствени системи да не използват оборудване от двете компании, а американските частни фирми да избягват да работят с тях.

Причината за тревожния призив на разузнавателния орган са резултатите от продължило близо година разследване на комисията.

Комисията посочва, че разполага с твърдения на неназовани експерти от тази промишленост и от настоящи и бивши служители на „Хуавей“, подсказващи, че компанията може да е отговорна за подкупи и корупция, дискриминационно поведение или нарушения на авторското право.

„Хуавей текнолъджис“ и „Зет Ти И Корпорейшън“ са критикувани за това, че не са предоставили достатъчно информация, за да разсеят безпокойствата за регулативно взаимодействие с китайските власти.

„Въз основа на събраната поверителна и неповерителна информация смятаме, че не може да се има доверие на „Хуавей“ и „Зет Ти И“, че не са под влияние на чужда държава, което ги прави заплаха за сигурността на САЩ и нашите системи“, подчертава комисията.

#САЩ #Китай #доклад #сигурност #правителство #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници