ГЕРБ: Държавата спекулира с помощите за небитовите потребители на ел. енергия

ГЕРБ: Държавата спекулира с помощите за небитовите потребители на ел. енергия
A A+ A++ A

От ГЕРБ изразиха недоволство, след като мнозинството днес отказа да удължи работното време на парламента, за да разгледа тяхното проекторешение за компенсиране на небитовите потребители на ел. енергия.

На брифинг в Народното събрание Делян Добрев обясни, че управляващите нарочно се забавили, за да не може да се стигне до съответната точка в дневния ред.

Колегата му Жечо Станков – бургаски депутат, каза от своя страна: „Чрез вас днес искаме да се обърнем към всички български граждани, защото бяхме обвинени в популизъм с нашето искане да се реши проблемът на всички бюджетни организации в лицето на общини, детски градини, старчески домове... да не изброявам всички. Нашето основно искане е насочено преди всичко към това в тези десетки общини, в които се взе решение да няма улично осветление заради високите цени на електроенергията, които обхващат всички населени места, - осветлението да светне за всички. Не само за членовете на ГЕРБ, не само за членовете на БСП – да свети за всички, защото в крайна сметка социалните функции, които изпълняват тези лица, засегнати в нашето искане, се ограничават, особено когато не е приет и държавният бюджет, с нарочно писмо от Министерството на финансите към Националното сдружение на общините. Те им казват косвено да стартират режима на тока по улиците на българските населени места, защото им казват: нямате право да харчите повече, отколкото сте харчили януари месец миналата година по същото време. А когато видите, че сметката за ток, газ, пелети и други енергийни носители, които се използват от общините, са скочили между три и пет пъти, няма как градоначалниците да взимат решение дали да плащат заплатите, или сметките за енергия.“

За първи път от стотици години се поставял въпросът да затворят и храмовете, които стартирали дарителски акции само и само да могат да си платят сметките.

„Още повече, вече виждаме, че продължава да се спекулира с това какви помощи се отпускат на небитовите потребители. Само ще ви кажа, че на база на средната цена на енергията на борсата, върху която се стъпва, която е 373 лв., държавата смята да отпусне около 140 лв. на небитовите потребители. Да сте видяли въпреки това общините да светнат лампите? Те не ги светват, защото средната цена и сумата, която те получават като цена на мегаватчас, е над 500 лв. Защото това е средната претеглена цена за детските градини, за болниците, за училищата, за старческите домове.

Още по-интересното е, че на комисия нито един от народните представители не се изказа против това, но явно политическите им ръководства ги поставят в този вакуум – да нямат право те да вземат сами решения в зала. В тази връзка явно се наложи да отпадне от дневния ред и за тази седмица тази така важна точка“, добави Станков.

По повод обещанието на управляващите, че във фактурите на небитовите потребители за февруари ще има голямо намаление, което ще включва компенсации за декември и януари, репортер на „Флагман“ попита - пристигнали ли са новите сметки и как стоят нещата.

Делян Добрев отговори така: „Новите сметки пристигнаха. Аз видях някои сметки, в които има компенсация само за декември месец. И за да разберете доколко тази компенсация решава проблема, ще ви кажа, че масовите сметки са на цени за декември месец около 520 лв. и за януари 540 до 560 лв. От сметката за декември от 520 лв. се приспадат 128. Т.е. токът пак е 400 лв. Това важи и за обществените организации и затова ние настоявахме да има 100% компенсация. Не съм видял сметки, в които да са компенсирани и декември, и януари – така, както обещаваха управляващите. Може да има, на мен не са ми представени такива.“

#ГЕРБ #електрическа енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници