„Хамас“ и „Ислямски джихад“ изстреляха ракети срещу Израел

A A+ A++ A

„Хамас“ и „Ислямски джихад“ са изстреляли залп от ракети срещу Израел ден след израелски въздушен удар, при който пострадаха 10 души, съобщиха въоръжените крила на управляващите Ивицата Газа.

Говорителят на израелската полиция Луба Самри заяви, че над 20 ракети са ударили Израел в ранните часове на понеделник, причинявайки много малки щети без жертви, информиа АФП, цитирана от БГНЕС.

„Останките от 19 ракети бяха открити в района на Офаким, по-специално близо до областния съвет на Ешкол. Всички ракети са паднали в открити пространства, а една къща е пострадала от шрапнел“, заяви Самри.

Още три ракети са били открити, които обаче не са причинили никакви жертви или щети.

„В отговор на раняването на цивилни в най-скорошния удар срещу Рафах, бригадите „Касам“ и бригадите „Ал-Кудс“ изстреляха множество ракети срещу вражески военни позиции“, съобщиха бригадите „Езедин ал-Касам“, въоръженото крило на движението „Хамас“.

Ракетният обстрел е бил предприет след израелския въздушен удар в южния град Рафах в неделя.

Ударът беше насочен срещу двама мъже, принадлежащи към салафистка бунтовническа групировка, съобщи израелската армия.

Говрителят на израелската полиция допълни още, че двамата мъже, участвали в планиране на атаки срещу израелци, са били тежко ранени при удара, при който пострадаха още осем души, включително деца.

„Хамас“ е палестинска паравоенна и политическа организация, основана в края на 1987 г. като издънка на „Мюсюлманското братство“ с база в Ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг.

Ръководител на организацията е Халед Машаал, чиято основна цел е унищожаването на Израел и създаването на ислямска държава в Палестина.

На запад палестинската организация е известна със своите самоубийствени атентати срещу Израел, като те най-вече са насочени към обикновените граждани в оживените градски райони.

„Хамас“ също така атакува израелските военни и тайни сили, за да бъде преустановена окупацията на Западния бряг и на Ивицата Газа, както и за да унищожи Израел, на който групировката гледа като на завзета палестинска земя.

„Хамас“ е смятана за терористична организация от САЩ, Израел и Европейския съюз, но въпреки това част от подкрепата към нея се дължи на благотворителните й акции за подпомагане на бедните палестинци, както и на военизираните й възгледи.

#„Хамас“ #„Ислямски джихад“ #ракети #Израел #Ивицата Газа #Луба Самри #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници