Младенов: Няма опасност от сирийска бежанска вълна

Младенов: Няма опасност от сирийска бежанска вълна
Министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ситуацията с броя на сирийските бежанци в България се следи и е под контрола както на Външното министерство, така и на МВР, увери министърът на външните работи Николай Младенов.

Младенов обаче не уточни колко точно на брой са сирийските бежанци в България, информира bTV.

Все пак министърът успокои, че българската държава не е заплашена от „огромна“ бежанска вълна, причината за което е съществуващият приоритет бежанците да бъдат подслонявани възможно най-близо до границите на собствената си страна.

„В перспектива в Европейския съюз трябва да има сериозен разговор по темата, тъй като според ООН до 800 000 души могат да излязат от Сирия до края на годината“, посочи външният министър и допълни, че засега сирийските бежанци са между 240 000 и 300 000.

По-голямата част от избягалите от режима на сирийския президент Башар ал-Асад са съсредоточени в Турция, Йордания и Ливан.

„Дестабилизирането на целия регион е най-голямата заплаха за всички. Турция не търси причина да се намеси в конфликта, тъй като той вече е пренесен на нейна територия с бежанците. Трябва да бъде намерено политическо решение на проблема, което да започне с оттеглянето на режима“, смята Николай Младенов.

По думите му за 19 месеца има над 35 000 убити граждани на Сирия, въпреки това все още няма вариант за военна намеса от страна на международната общност заради Русия и Китай, които блокират всяка подобна резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

В неделя Дамаск оттегли силите си на 10 км от турската граница, а сирийските ВВС са получили заповед да не се доближават до турската граница.

Правителството на Сирия бе принудено да отстъпи пред турския ултиматум за трансгранична операция и да приеме условията за създаване на демилитаризирана зона покрай границата между двете страни.

В същото време Турция продължава да прехвърля войски към границата. Разполажени са танкове и зенитни установки, през последното денонощие са били прехвърлени бойни кораби и подводници в Средиземно море, което изостри обстановката в региона.

Междувременно външният министър на Турция Ахмед Давутоглу за пръв път огласи името на човека, който Анкара би искала да заеме мястото на Башар Асад при един преход във властта.

Това е Фарук Шараа, бивш вицепрезидент и министър на външните работи, с голямо влияние в управляващата партия в Сирия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Турция #бежанци #Сирия #режим #контрол #МВР #вълна #бежанска вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници