Бан Ки-мун: Насилието по турско-сирийската граница е опасно

Бан Ки-мун: Насилието по турско-сирийската граница е опасно
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун (вдясно) заедно със съпредседателя и създател на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ Бил Гейтс по време на 67-ата сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк в края на септември 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Нарастващото насилие по сирийско-турската граница и последиците от сирийския конфликт за Ливан са изключително опасни, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

При откриването на Световния форум за демокрация в Страсбург Ки-мун призова също така донорите да предоставят повече средства за справяне с хуманитарното бедствие в Сирия, информира АФП, предаде БГНЕС.

„С приближаването на зимата е необходимо донорите да предоставят средства по-щедро, за да се справим с нарастващите нужди на хората в Сирия и на повече от 300 000 бежанци в съседни страни“, изтъкна генералният секретар на ООН.

Въоръженият бунт в Сирия стана причина за увеличаване на насилието по границата на страната с Турция.

Турската армия продължава да отговаря на огъня, като в неделя след снаряд, изстрелян от Сирия, падна в граничното село Акъкале. При инцидента нямаше жертви, но миналата сряда петима цивилни бяха убити в същото село отново заради сирийски снаряд.

Миналата седмица турският парламент даде зелена светлина на правителството да използва военна сила срещу Сирия, ако е необходимо, а Съветът за сигурност на ООН остро осъди нападенията на Сирия отвъд границата и призова за сдържаност.

#Бан Ки-мун #насилие #граница #Турция #Сирия #генерален секретар на ООН #ООН #Башар ал-Асад #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници