Русия щяла да предпазва Земяна от сблъсък с астероид

Русия щяла да предпазва Земяна от сблъсък с астероид
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Руската агенция за космически изследвания (Роскосмос) планира до 2020 г. да изпрати автоматичен летателен апарат до астероида Апофис, съобщи директорът на Роскосмос Владимир Поповкин.

Пред Института за космически изследвания в Москва в понеделник Поповкин обясни, че целта на полета ще бъде доставка на радио-маяк, който да позволи постоянното наблюдение на траекторията на космическата скала, предаде РИА „Новости", цитирана от Би Ти Ви.

„Много се говори за приближаващия Земята астероид Апофис през 2036 г. Ние разработваме проект, който предвижда кацането върху астероида на специален модул, който да достави там радио-маяк, който ще може да се работи и след изчерпване на ресурса на космическия апарат", заявява Поповкин.

Руският учен подчертал, че целта на разработвания проект не е да се добиват полезни изкопаеми, каквато идея беше лансирана през годината от западни предприемачи и бизнесмени.

В плановете на Роскосмос се посочва, че 300-метровият в диаметър астероид Апофис (2004 MN4) привлича от години вниманието на учените, тъй като в близко бъдеще се явява най-сериозната заплаха за Земята.

През 2029 г. космическия обект ще премине на разстояние 36 000 км от земната повърхност или височината на която се намират част от геостационарните спътници на Земята.

Учените се опасяват, че при преминаването в непосредствена близост до Земята Апофис може да промени орбитата си и при следващото преминаване покрай  планетата през 2036 г. да се сблъска с нея.

Международните наблюдатели припомнят, че навременното констатиране на потенциална космическа заплаха за бъдещето на планетата Земя е първата крачка към намирането на решение, което не отива отвъд границите на научната фантастика.

#Руската агенция за космически изследвания #Роскосмос #астероид #Апофис #земя #сблъсък #летателен апарат #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници