Свобода за иконома на папата иска журналистът, публикувал тайните на Ватикана

Свобода за иконома на папата иска журналистът, публикувал тайните на Ватикана
Бившият иконом на папа Бенедикт XVI бе осъден в събота от ватикански съд на 18 месеца затвор за кражба на поверителни документи. Снимка: EPA/L`OSSERVATORE ROMANO/BGNES
A A+ A++ A

Папата трябва да помилва бившия си иконом, „отворил очите на всички за скритите реалности във Ватикана, които вредят на самата църква“, заявява италианският журналист Джанлуиджи Нуци, публикувал тайните документи от скандала „ПапаЛийкс“ в статия за електронното издание на френския ежедневник „Льо Монд“.

Бившият иконом на папа Бенедикт XVI бе осъден в събота от ватикански съд на 18 месеца затвор за кражба на поверителни документи, ксерокопия от които бе предал на италианския журналист.

През месец май Нуци ги публикува в шокиращата си книга „Негово Светейшество“ (Sua Santita).

„Тържествено призовавам Светия отец да помилва бившия си сътрудник, наказан за това, че си е присвоил документи, фотокопия от които предаде на мен – един журналист“, пише в статията си Нуци, цитиран от bTV.

Габриеле „не е нарушил никаква военна или дипломатическа тайна“, какъвто е случаят със скандала „Уикилийкс“, добавя авторът на текста.

„Помилването ще докаже, че Църквата не е тъмна и консервативна институция, а напротив, че е способна да прости на човека, рискувал – с право или без – своето бъдеще заради нейното благо“, изтъква журналистът, убеден в искреността на действията на Габриеле, с когото е имал възможността да разговаря „месеци наред“.

Бившият иконом често е подчертавал пред журналиста, че „на Светия отец са му чужди заговорите, конфликтите във властта, финансовите интереси“, разкривани от документите, публикувани в книгата му.

„Папата в действителност не играе никаква роля в тези тъмни дела“, пише Нуци.

Според журналиста любовта на Паоло Габриеле към папата се доказва от твърдението му, че „Бенедикт XVI е свят човек сред вълци“.

Още в събота говорител на Светия престол посочи, че е много вероятно понтификът да помилва Габриеле.

#папа #Ватикана #Уикилийкс #Папа Бенедикт XVI #Паоло Габриеле #Светия престол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници