"Алфа рисърч": Положителното отношение на българите към Путин е намаляло двойно

"Алфа рисърч": Положителното отношение на българите към Путин е намаляло двойно
A A+ A++ A

Радикална промяна в отношението на българите към руския президент Владимир Путин регистрира експресно проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на БНТ. Според данните два пъти по-нисък е делът на българите, които имат положително отношение към Путин, спрямо преди започването на военните действия в Украйна.

63% от българите одобряват реакцията на Европейския съюз в този конфликт. 

На този фон 55 на сто одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър заради изразяваните от него „лични“ позиции по външната политика на страната.

Войната в Украйна, с нейните жертви, страдания, разрушения и заложеното на карта бъдеще на Европа, променя драматично общественото мнение на българите.

За четирите дни военни действия, ползващият се години наред с позитивен рейтинг руски президент Владимир Путин губи над половината от своята популярност в страната ни. Ако за последните две години, малко над половината от българите са изразявали положителни оценки за него, сега ситуацията радикално се обръща.

Позитивните мнения намаляват почти двойно - до 32%, а отрицателните нарастват до 48 на сто. Ескалиращата агресия, загубените човешки животи и от двете страни и заплахата за използване на ядрено оръжие са факторите, които преобръщат нагласите на хората, над три четвърти смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано.

Анкетираните хора също така и дават ясна сметка за тежките човешки, морални, икономически и социални последствия от разрушителната война, които ще се усещат все по-силно през следващите месеци, показва проучването на "Алфа рисърч".

47% от анкетираните заявяват готовност солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените санкции, включващ по-високите цени на тока и горивата. 36 на сто обаче, основно хора с по-ограничени материални възможности,  не са склонни, или не биха могли  да платят по-високите цени.

Агенцията отбелязва, че разбираемо безпокойството на бизнес и граждани от предстоящите икономически трудности, но пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа, разбирането и надеждата на мнозинството от българите е, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната, която, ако не бъде спряна, може да има много по-чудовищни последствия от тези, които в момента търпим.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници