Русия прекратява огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха

Русия прекратява огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха
A A+ A++ A

Руските сили ще обявят „режим на тишина“ от 10 часа московско време, 9 часа българско, съобщи министерството на отбраната. Агенция ТАСС информира, че Русия отваря хуманитарни коридори за излизането на цивилните граждани от градовете Мариупол и Волноваха в Донецка област.

Отварянето на коридори беше договорено при втория кръг от преговорите между украински и руски представители. Снощи и от двете страни беше изразена готовност преговорите да продължат и тези дни.

Частичното прекратяване на огъня в Украйна бе обявено, след като редица градове в Украйна бяха подложени на силен руски обстрел. Сред мишените бяха и граждански обекти. Най-тежък бе натискът срещу градовете в южната част на страната, с излаз на Черно море.

Имаше тежки боеве в северната, източната и южната част на Украйна. Киев понесе нови руски ракетни удари, като в столицата се чуха експлозии. Североизточните градове Харков и Чернигов бяха бомбардирани.

Югоизточният пристанищен град Мариупол е обкръжен и обстрелван, а кметът Вадим Бойченко призова за хуманитарен коридор. Градът е под обсада от четвъртък и Бойченко вече предупреди за хуманитарна катастрофа там. Прекъснати са електроснабдяването и водоснабдяването в резултат на „безмилостните“, по думите на Бойченко, руски атаки. Храната също е на свършване.

Мариупол е стратегически важен, защото контролът върху него ще създаде сухопътен коридор между Крим и подкрепяните от Русия региони Луганск и Донецк.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници