Русия спря достъпа до водещи световни медии

Русия спря достъпа до водещи световни медии
A A+ A++ A

Освен че рускит власти блокираха Фейсбук поради ограничение на информация от държавните им медии,  спряха и уеб страниците на БиБиСи, Дойче Веле и Гласът на Америка. Парламентът в Москва одобри закон, който планува затвор до 15 години за разпространение на " подправени " вести за дейностите на съветските военни. Скоро по-късно английски и американски международни медии оповестиха, че техните публицисти краткотрайно преустановяват работата си в Русия. Войната в Украйна не престава с блокада на градове и обстрели против столицата Киев.

Американското посолство в Украйна дефинира като " военно закононарушение " нахлуване против ядрена централа откакто съветските сили завзеха Запорожката АЕЦ. Посланичката на Съединените щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд съобщи, че светът е избегнал на косъм ядрена злополука и изиска гаранции от Москва, че сходни удари няма да се повторят. Тя уточни, че прецедентът е отражение на " рискова нова ескалация " в съветската инвазия.

"Руското нахлуване от нощес сложи под сериозен риск най-голямата ядрена централа в Европа.Този акт беше извънредно безрасъден и рисков и заплаши сигурността на цивилното населениев Русия, Украйна и Европа ", съобщи Линда Томас-Грийнфилд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Руската страна упрекна за нападението и последвалия пожар в една от прилежащите здания украински саботьори и увери, че компрексът е под защита на съветски елементи.

"Отново чухме неистини, по тази причина по какъв начин съветски елементи са атакували Запорожката ядрена централа.Това е част от невижданата акция от неистини и дезинформация, ориентирана против Русия ", добави Василий Небензя, дипломат на Русия в Организация на обединените нации.

Югоизточният пристанищен град Мариупол е обграден и подложен на обстрел. Според кмета прекратени са водоснабдяването, отоплението и електричеството. Привършват и хранителнита ресурси. Тежки обстрели през последните дни има и против североизточните градове Харков и Чернигов.

Според консултант на държавния глава Зеленски съветското нахлуване е спряно при Миколаев - основен град с половин милион поданици. Украинският водач изрази мощно отчаяние от отхвърли на НАТО да откри зона, неразрешена за полети над страната му и дефинира петъчнатасреща на върха като " слаба " и " объркана ". " Очевидно не всички считат битката за независимост на Европа за първостепенна цел", означи Зеленски.

"Ръководството на Алианса даде зелена светлина за нови бомбардировки на украинските градове и села като отхвърли да откри зона, неразрешена за полети. Не знам кого можете да отбраните и дали можете да отбраните вашите страни, страните от Алианса ", сподели още държавният глава на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски ще взе участие в Зуум-разговор с американския Сенат в 16.30ч. наше време. Вече един милион украинци са потърсили леговище в западната част на страната и в прилежащите страни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници