Гърция в очакване на „историческата“ визита на Ангела Меркел

Гърция в очакване на „историческата“ визита на Ангела Меркел
Протестиращ грък, излязъл с лозунга „От Хитлер до Меркел“, пред германското посолство в Атина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Гърция ще бъде „историческо“, смята гръцкото правителство.

Въпреки това по улиците на Атина Меркел ще бъде посрещната по-късно във вторник от протестиращи гърци, недоволни от мерките за бюджетни икономии, които Германия стриктно изисква.

Визитата на германския канцлер е доказателство, че Атина прави опити да овладее кризата с цената на строги икономически мерки, информира БНР.

Срещите с президента и премиера на Гърция несъмнено ще променят негативния климат към Атина, според изявление на лидерите на партиите от коалицията, като ще бъдат обсъдени и условията за инвестиции.

От съображения за сигурност полицията е въвела извънредни охранителни мерки с над 7000 полицаи, водолази и снайперисти.

Забраната за демонстрации в центъра на Атина пък предизвика бурна реакция на синдикати и опозиция, като с риск да бъдат арестувани за нарушение на обществения ред хиляди демонстранти, ръководени от синдикатите, са се отправили към площада пред парламента.

Сред тях са били и депутати от опозицията, които приканвали протестиращите да не се поддават на провокация на анархисти.

Меркел не е стъпвала в Атина откакто дълговата криза в Еврозоната започна преди три години, припомня Дарик файнънс.

През следващите две години съкращенията в бюджета би трябвало да допринесат до спестявания в размер на 13.5 млрд. евро, но в замяна на това Гърция ще трябва да се примири с шеста поредна година на рецесия.

Визитата на Меркел ще продължи само шест часа, като през това време се провеждат протести в цяла Гърция.

Учителите, лекарите и други служители от публичния сектор не отидоха на работа в знак на протест.

Очаква се гърците да се съберат на знакови за Германия сгради в Атина - германското посолство, Гьоте институт и Германският културен център.

Протестиращите вече са готови с плакатите, с които да посрещнат германския канцлер. „Не плачи за нас, Ангела!“ по аналогия с аржентинската криза е един от надписите, които ще се носят на шествието, предава Ройтерс, цитирана от Дарик файнънс.

„Ангела, не си добре дошла!“ пък гласи друг плакат от шествието.

Нацистки свастики също са подготвени да бъдат използвани в протеста, с което гърците правят аналогия между онова, на което са подложени, и геноцида от времето на Хитлер.

Общественото мнение в Гърция е настроено срещу германските искания, които според тях не са загрижени за онова, през което минават хората в страната.

Чрез участието си в протестите хората вярват, че се борят децата им да имат по-добър живот, защото сега родителите им трудно свързват двата края.

Един от акцентите в мисията на Меркел в Гърция е да убеди гърците да продължат да се придържат към бюджетните икономии и да продължат да съкращават разходи, защото това е формулата, по която донорите на спасителна помощ биха продължили да изпращат нужните на Гърция суми за обслужване на дълговете й.

Меркел бе цитирана да казва в понеделник, че ако Гърция не изпълни ангажимента си за свиване на държавния дълг от 165% от Брутния вътрешен продукт на 120%, това ще доведе до фалит на държавата, загуба на доверие в еврото и масивни загуби за германските банки.

Въпреки добрите намерения на Меркел в Германия страховете за сигурността й по време на визитата в Гърция са огромни.

Вестник „Билд“ е публикувал статия с въпрос „Кой гарантира сигурността на канцлера?“, като от статията става ясно, че съвсем скоро полицейските заплати в Гърция бяха намалени и това може да демотивира органите на реда да си вършат съвестно работата.

Меркел заминава от Германия с повече охрана, отколкото обикновено. Заедно с охраната, предоставена от гръцката държава, броят на служителите по сигурността, които ще я придружават, ще е по-голям, отколкото от броя на стражите, охранявали американския президент Бил Клинтън по време на визитата му в Атина през 1999 г.

#икономии #евро #охрана #Атина #протест #бюджет #евро #еврозона #визита #Ангела Меркел #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници