Прагът на валидност щял да провали референдума за АЕЦ „Белене“

Прагът на валидност щял да провали референдума за АЕЦ „Белене“
„Със сегашния праг за валидност на референдумите бъдещото допитване за проекта АЕЦ „Белене“ ще се провали, предположи проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прагът за валидност може да провали референдума за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“, смята математикът и директор на Българската асоциация за изборни системи проф. Михаил Константинов.

„Със сегашния праг за валидност на референдумите бъдещото допитване за проекта АЕЦ „Белене“ ще се провали“, предположи проф. Михаил Константинов, цитиран от Дарик.

По думите му на зимен референдум не могат да излязат над 4 млн. души, колкото гласуваха на последните парламентарни избори, а такова е настоящото изискване в закона.

Константинов предлага допитването да е валидно, ако в него са участвали 60% от далите своя вот на изборите за депутати.

„Ще се провали референдумът, тъй като е абсолютно нереалистично зимен референдум да изкара пред урните 4 346 000 души, колкото бяха гласувалите на последните парламентарни избори. При наличните в страната избиратели това прави активност от около 70%, което е невъзможно да се постигне на референдум“, категоричен е професорът.

Той обясни, че в такива случаи се прилагат различни практики.

Приетото в някои държави условие за валидност на референдума при участие на 50% от избирателите обаче в България било неприложимо, тъй като никой не знаел колко са избирателите и съответно - колко са 50% от тях.

„Добра е идеята да се вземе като база броят на гласувалите на последните парламентарни избори, но не като 100%, а като значително по-нисък процент, може би това трябва законодателят да го каже. Вероятно половината е малко, но да кажем нещо между ½ и от порядъка на 80%. Вероятно процент около 60-70 изглежда по-реалистичен. Това би означавало референдумът да има валидна сила и да задължи парламента да вземе съответното решение, ако в него участват около 3 млн. души“, предложи проф. Михаил Константинов.

Професорът каза, че би избегнал идеята за преместване на ЦИК в административната сграда на НДК, където е централата на ГЕРБ.

По думите му обаче категорично изборната администрация трябва да си има сграда, а не да се чувства като сираче, подмятано напред-назад.

#парламентарни избори #ЦИК #проф. Михаил Константинов #АЕЦ „Белене“ #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници