Хроника на войната: 17.3.2022

Хроника на войната: 17.3.2022
A A+ A++ A

⚡️Асоциацията на швейцарските банкери (SBA) заяви, че финансовите институции на страната държат офшорни активи на руски бизнесмени на обща стойност между 150 милиарда и 200 милиарда швейцарски франка (приблизително 213 милиарда долара).

⚡️Служителката на Канал 1 Марина Овсяникова, която разгъна в ефир плакат срещу войната и цензурата, даде интервю за немското списание Der Spiegel. От него стана ясно, че тя се крие в Москва, че е отказала убежище във Франция, а синът й мисли, че тя е съсипала живота на семейството.

⚡️Лукашенко в интервю за японската TBS: "Ще ви кажа първо следното: Русия предлага на Украйна (Путин на Зеленски), аз абсолютно знам това, абсолютно приемлива версия на споразумението. И днес все още е възможно Украйна и Русия да стигнат до споразумение и Зеленски да подпишат това споразумение с Путин. 
Ако Зеленски не се съгласи с това, тогава, повярвайте ми, той ще трябва да подпише акт за капитулация след кратко време. Русия няма да загуби тази война. Вие също сте 100% убедени в това. Как свършва войната, ако една от страните победи, Япония знае по-добре от мен“.

⚡️ОПРОВЕРГАНО КАТО ФЕЙК - Заместник-директорът на Росгвардия Роман Гаврилов беше задържан в рамките на "разследване за кражба на средства, отпуснати за снабдяване на войските на Росгвардия, включително части, участващи в специална операция в Украйна, с гориво, смазочни материали и храна".

⚡️Олег Дерипаска заяви, че шеф на Централната банка на Русия няма да става, но ще направи "всичко възможно и невъзможно Русия повече в такава засада да не попада"

⚡️Олимпийският комитет на Русия и Министерството на спорта създават система от вътрешни състезания за да компенсират забраната за участие на руснаци в международни надпревари.

⚡️Тинькофф Банк опроверга собствената си информация за дефицит на пластмасови карти

⚡️Nestle остава в Русия. Xerox напуска. 

⚡️Майк Годуин, автор на прочутия закон на Годуин: „Колкото по-дълга става една онлайн дискусия, толкова по-близка става вероятността в нея да се появи сравнение, свързано с нацистите или Хитлер“, написа: "Няма да повярвате на кой ми прилича Путин".

⚡️В Русия започна антимонополна проверка сред производителите на захар, след като цената скочи в пъти, а в магазините има дефицит.

⚡️Netflix пуска "Слуга на народа" за американския пазар.

⚡️Human Rights Watch призова Украйна да престане да публикува видео с руски военнопленници и да нарушава техните права

⚡️"Русия има достатъчно сила, за да постави всички нагли врагове на страната ни. Ще продължим да се борим за световния ред, който устройва Руската федерация и нашите граждани. В който няма място за нацисти, исторически лъжи и геноцид", написа експрезидентът Дмитрий Медведев в първия си публичен пост в Телеграм.

⚡️Световната здравна организация потвърди 43 атаки срещу украински медицински заведения от началото на войната.
⚡️За три седмици руският пазар на труда е напуснат от 122 195 души, предава сайта hh.ru. 

⚡️Прима балерината на Болшой театър Олга Смирнова се премести в Националния балет на Холандия. Тази информация беше потвърдена и от двете театрални групи. "Никога не съм мислила, че ще се срамувам от Русия, винаги съм се гордяла с талантливия руски народ, нашите културни и спортни постижения. Но сега чертата е премината", написа тя.

⚡️Зам.-кметът на Мариупол Сергей Орлов в интервю за Forbes: В началото на блокадата в града имаше 350-400 хиляди души. Официално загиналите са 2358 души, но под развалините има още хора, така че броят на загивалите може да се удвои. 80-90% от градските сгради са напълно или частично разрушени. Нито една от фабриките не работи. Най-големият завод "Азовстал" беше напълно бомбардиран. Няма вода. Руските войски превзеха болницата и не освобождават персонала.

⚡️Русия плати 117 млн долара по еврооблигациите. Фалит няма да има.

⚡️Зеленски с видеообръщение и към Бундестага: "Не виждам смисъл в живота, ако не мога да спра смъртта" и "Единственото, което ви интересуваше, беше икономиката", каза той. "Няма място за нас на тази маса", каза той за НАТО. 

⚡️29 авиокомпании от 20 държави все още летят до Русия - Алжир, Армения, Бахрейн, Беларус, Венецуела, Израел, Индия, Ирак, Казахстан, Катар, Киргизстан, Мароко, Монголия, ОАЕ, Сърбия, Сирия, Таджикистан, Туркменистан, Турция и Узбекистан.

Полетите в чужбина се извършват и от 6 руски авиокомпании - до Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизстан, ОАЕ, Таджикистан, Турция и Узбекистан.

⚡️Шефът на Газпром Алексай Милер написа вътрешноведомствено писмо до сътрудниците на компанията, в което ги призовава да се сплотят зад Владимир Путин и "да не се поддават на деструктивно поведение".

⚡️Съединените щати създадоха международна група за издирване и арест на активите на руския елит на Запад.
Групата включва представители от Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Европейската комисия, според Министерството на финансите на САЩ.

⚡️Външно министерство на Франция не вярва в напредъка на преговорите между руснаци и украинци. Смятат, че Русия симулира преговорен процес. 

⚡️Руски ракети удариха три панамски кораба в Черно море от началото на инвазията. Един кораб потъна, но няма данни за пострадали. Другите два остават на повърхността с щети. Това съобщават от морския департамент на Панама. Сега още 10 кораба под флаг на Панама все още са в Черно море - руският флот им забранява да напускат района.

⚡️Тежки бомбардировки над Мерефа, Харковска област. 

 ⚡️Отвлеченият от руснаците кмет на Мелитопол Иван Федоров се появи жив и здрав. Освободен от руски плен, той разговаря снощи със Зеленски. Той е разменен за девет руски военнослужещи, съобщиха от кабинета на президента на Украйна. Другите арестувани доброволци, активисти и работници в градския съвет на града, също са освободени, предават украинските сайтове.

⚡️Зеленски в интервю за NBCНикой не знае дали ще започне Трета световна война, ако САЩ затворят небето над Украйна. Може би тя вече е започнала. И никой не знае какво ще се случи след това, ако Украйна бъде нападната.

⚡️Президентът на Молдова Мая Санду: Ние винаги сме настоявали за изтеглянето на руските войски от Приднестровието

⚡️В беларуските градове Барановичи, Ганцевичи, Столин, Клецк и Лунинец се чуха взривове. В същото време бе съобщено, че Ровненската област на Украйна (град Сарни) е била ударена от три ракети. Кметът на Сарни Руслан Серпенинов потвърждава това. Беларуските канали съобщиха, че двете събития не са свързани. В Беларус текат учения. 

⚡️СНИМКА Стадионът в Чернигов с кратер от бомба на игрището

⚡️Байдън нарече Путин „военен престъпник“. От Кремъл казаха, че подобна реторика е неприемлива.

  

⚡️СНИМКА La Stampa сложи на първа страница снимка на убити русанци в Донецк, представяйки ги като убити украинци в Киев, с което си навлече гнева на Мария Захарова.

⚡️Президентът Зеленски отправи ново обръщение към украинците. В него той заяви, че цел на преговорите с Русия е спиране на бойните действия, гаранции за безопасността на Украйна и възстановяване териториалната цялост на страната

⚡️Ердоган заяви на Зеленски, че ще продължи да полага усилия за организиране на среща с Путин. 

⚡️Президентът Владимир Зеленски подписа закона на легализацията на криптовалути. Законът „За виртуалните активи“, бе приет от Върховната Рада на 17 февруари.

СНИМКА ⚡️Това остана от драматичния театър на Мариупол. Украинците казаха, че под развалините са останали стотици хора, руснаците - че въобще не са нанасяли въздушни удари в района. Градът бе напуснат вчера от още 35 000 души. Укритията са издържали - оцелели започнаха да излизат.

⚡️Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че санкциите, наложени на Русия, не са предназначени да бъдат постоянни: „Тае са инструмент. И ако целта бъде постигната, тогава санкциите изчезват."

⚡️Байден: До края на седмицата САЩ ще предаде на Украйна отбранителна помощ за 1 млрд долара, тя включва 800 ПВО системи и 9000 противотанкови комплекса. 

⚡️Киевската полиция задържа Онуфрий, духовник на Украинската православна църква, за кореспонденция с руските военни.

⚡️В Хърватска задържаха 92-метрова яхта, собственост на приближения до Путин Виктор Медведчук. В Канада пък задържаха товарен самолет Ан-124 ("Руслан") на руската авиокомпания "Волга-Днепр". В Испания бе задържана яхтата "Полумесец", собственост на шефа на "Роснефт" Игор Сечин

⚡️Словакия е съгласна да предаде на Украйна свои комплекси С-300, но чака НАТО да й гарантира заместващи комплекси, пише журналист от CNN.

⚡️Курсът на рублата падна под 100 за долар, после се спря на 1 USD — 105,01 рубли

 Източник: "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници