Financial Times: САЩ ще поискат от България да изпрати ракети на Украйна

Financial Times: САЩ ще поискат от България да изпрати ракети на Украйна
A A+ A++ A

Американският министър на отбраната Лойд Остин, който пристига на посещение у нас днес, ще се опита да убеди България  да изпрати на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска. Това пише Financial Times. Изданието припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че до този момент искане страната ни да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна от страна на САЩ не е постъпвало. “Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна”, заяви Нинова и добави, че, ако стане въпрос за това, от БСП няма да подкрепят такова решение. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер вчера заяви, че България няма да изпраща военна помощ към Украйна по време на конфликта там.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пък обяви във видео, публикувано вчера на фейсбук страницата на руското посолство, че би искала да предупреди официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен

Това ще бъде трето посещение на министър на отбраната на САЩ у нас. През юли 1994 г. в София на официално посещение е Уилям Пери в рамките на негова обиколка в няколко страни от Югоизточна Европа. През юли 1997 г. на посещение у нас пристига Уилям Коен, след участие в срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид на 8 и 9 юли и визити в Унгария и Украйна.

Към момента не са обявени теми в предстоящите разговори на ръководителя на Пентагона при визитата му у нас. От Министерския съвет обявиха единствено, че премиерът Кирил Петков ще има среща с Лойд Остин в събота, по време на която ще обсъдят „теми от интерес и за двете страни“.

Министърът на отбраната Драгомир Заков определи посещението на Лойд Остин у нас като изключително знаково. “То показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното – България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници”, коментира министър Заков.

Словакия вече се съгласи да предостави ракетни системи С-300 на Украйна. Новината съобщи словашкият министър на отбраната Ярослав Над след посещението на американския си колега Лойд Остин в страната, предаде Reuters.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници