Първа пролет ли? Преобладаващите максимални температури от 3° до 7°С

Първа пролет ли? Преобладаващите максимални температури  от 3° до 7°С
A A+ A++ A

Неделният ден ще започне с предимно слънчево време. След обяд над северните и източни райони от страната облачността отново ще се увеличи, но ще е предимно разкъсана и валежи не се очакват. Ще продължи да духа слаб, а в източните райони до умерен североизточен вятър. 

Преобладаващите максимални температури в страната ще са между 3° до 7°С.  Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България  – до 7-9 °С.

В планините времето ще е предимно слънчево. Условията за зимни спортове ще са благоприятни, ще духа бурен североизточен вятър с тенденция до края на деня да отслабва. Следобед повече облаци очакваме само над Централния Балкан. Максималните температури на височина 1200 метра ще бъдат около минус 4°, на 2000 метра - около минус 10°С.

По Черноморието денят ще започне с предимно слънчево време. След обяд облачността над северното и централното крайбрежие постепенно ще се вплътнява, но валежи не се очакват. Ще продължи да духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще се повишат и ще са между 4°-6°. 

Сутрешните температури в София ще са без съществена промяна - ще остане хладно с минимални градуси до минус -8 °С. През деня времето в столицата ще е предимно слънчево, но остава студено с максимални температури до едва 3-4°С.

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Над по-голямата част от Балканския полуостров ще е предимно слънчево. По-значителна ще е облачността над Гърция и Европейска Турция. Дневните температури ще се повишат, но ще се задържат по-ниски от климатичната норма за периода.

Очакваме усложняване на синоптичната обстановка над Северозападна и Северна Турция, а причина за предстоящото лошо време и обилните снеговалежи е така нареченият „Black sea effect” (езерен ефект). Валежите там могат да предизвикат проблеми по пътищата, а снежната покривка за 24 часа може да надмине 40 см. 

Синоптиците на MeteoBalkans издават предупреждение за снежно време именно за тези райони. 

Предупреждение за опасно време 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Значителни валежи, причинени от явлението „Black sea effect“, очакваме над Северозападна и Северна Турция, където на места снежната покривка може да надмине 40 см. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне до 10 см.

Източник: MeteoBalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници