Мините от Одеса ще доплуват до морските ни граници след 8-10 дни

Мините от Одеса ще доплуват до морските ни граници след 8-10 дни
A A+ A++ A

Мините, които бяха отнесени заради буря в Одеса, плуват към нас. Най-рано се очакват след 8-10 дни, но те ще минат много далече от българското крайбрежие, каза пред бТВ директорът на Морска администрация – Бургас к.д.п. инж. Александър Илиев.

„Получена е информация, че вследствие на щорм, в северното крайбрежие на Черно море са се отделили мини от техните котви. Към настоящия момент няма опасност за нашето крайбрежие. На всички кораби се излъчва предупреждение да наблюдават морската среда и при засичане на такъв плаващ обект незабавно да докладват“, добави той. 

„Поддържаме връзка с ВМС. Всяка една мина ще бъде обезвредена. Разчитаме на екипажите да ни докладват за плаващи мини“, заяви капитан Илиев.

Правителствената пресслужба отговори на информация, че морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията, пише в съобщението. 

„Не очакваме мините да излязат на брега, тъй като морските течения го отдалечават от крайбрежието ни. Когато изплават, тези мини стават видими на повърхността“, обясни шефът на Морска администрация- Бургас. 

В трафик кулата на пристанището в Бургас с помощта на модерни навигационни системи се наблюдава движението на всеки плавателен съд в териториалните води на България, каза пък кореспондентът Лора Стаматис. 

#мини #Одеса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници