Чернигов обкръжен от руснаците, Киев моли за още помощ

Чернигов обкръжен от руснаците, Киев моли за още помощ
A A+ A++ A

Руската армия е обградила изцяло Чернигов, обяви кметът на града. Там има недостиг на храна и вода. Aртилерийският обстрел не е спирал от началото на войната и цивилни жертви има всеки ден. Русия обяви, че преориентира усилията си, за да завземе Донбас, но сериозни движения на тяхната армия няма. Украйна обяви, че на няколко места контраатакува руснаците, но и там не се забелязват значителни размествания на позициите. Президентът Володимир Зеленски отново беше критичен към Запада заради ограниченията, които НАТО сами си поставят във вида на изпратената помощ, съобщава НОВА.

"Каква е цената на сигурността ли? Ще бъда много, много конкретен. Цената е самолети за Украйна. Цената е танкове за Украйна. Цената е зенитни системи. Също така противокорабни ракети. Всичко това нашите партньори имат и то събира прах там. А в крайна сметка не говорим само за свободата на Украйна, а на цяла Европа”, посочи Зеленски.

Джо Байдън заяви, че Владимир Путин не може да остане на власт. Американският президент държа реч във Варшава, с която завърши посещението му в Европа. От Кремъл веднага реагираха на думите на Байдън и обявиха, че Америка не определя кой ще управлява в Русия. "Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Там има свободните хора, които не искат да живеят в свят на безнадежност и мрак. За тях престои по-добро бъдеще. На основата на демокрацията, надеждата, светлината и достойнството. Ще имат свобода и възможности за развитие. Господи, този човек не може да остане на власт. Бъдете благословени и Господ да бди над свободата ни”, заяви Байдън.

Белият дом обяви, че администрацията на президента не търси смяна на режима в Кремъл. Същевременно в Украйна казаха, че руската атака с ракети срещу град Лвов е била опит да бъде изпратено послание към Байдън. Горивно депо и казарма са били ударени с по две ракети.

"С днешните удари агресорът искаше да отправи сигнал към президента Байдън. Лвов е на 70 километра от Полша. Мисля че целия свят трябва да е наясно, че заплахата е напълно сериозна”, каза кметът на Лвов Андрий Садовий.

А украинците отново обвиниха Русия, че отвлича граждани на страната. Според управата на Запорожие, колона от поне 50 автобуса, евакуирани от Мариупол, е била спряна от руски войници преди да пристигне в града на река Днепър. Украинците казват, че Русия държи хората в градче южно от Запорожие в лоши условия, след което ги изпраща през Донецк на своя територия. Руснаците отхвърлят тези обвинения и твърдят, че освобождават местните жители от нацистки батальони.

#Чернигов #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници