Зов за мир: 5-метров гълъб от 250 военни каски се извисява в Родопите

Зов за мир: 5-метров гълъб от 250 военни каски се извисява в Родопите
A A+ A++ A

5-метров гълъб, изработен от 250 военни каски, вече се извисява в Родопите.

Инициативата за мащабната скулптура е на кмета на смолянското село Забърдо Валентин Черпоков. Чрез нея селото изпраща посланието, че иска да бъде сложен край на войната в Украйна и да настъпи мир.

Създателят на гълъба - творецът от родопското село Елховец Антон Урдажиев, е почти готов с изработката на огромната птица.

"Гълъбът е висок около 5 метра и тежи 200 килограма. Изработването не беше лесно, но с рязане и много труд нещата се получават. В устата му ще бъде поставена маслинова клонка - като символ на мира, която също ще е направена от желязо", разказва Урдажиев.

Антон Урдажиев вдъхва живот на желязото

Антон Урдажиев

Предстои да бъде решено дали скулптурата да бъде боядисана в бяло, тъй като това е цветът на мира, но от друга страна, заради боята може да не си личи, че става въпрос за военни каски. Създаването на гълъба отнема на майстора около един месец, като към днешна дата резултатът е наистина впечатляващ, пише "България Днес".

Каските са изрязвани, за да оформят птицата

Преди време Урдажиев изработи с 25 200 пирона 400-килограмова мечка, която се извисява на близо три метра височина. За творбите си Антон най-често използва арматура, която превръща предимно в животни - феникс, скакалец, бухал, охлюв, игуана и други. Активно започва да се занимава с този вид изкуство, когато преди 6-7 години се връща от София в Елховец. Признава, че се чувства отлично в родопското село, тъй като има достатъчно пространство за работа и вдъхновение.

Огромният гълъб от каски ще бъде поставен или до пеещата композиция в началото на родопското село, или до надписа "Добре дошли в Забърдо", който наподобява този в Холивуд.

"Искаме вече да свършва войната, за да живеем без страх. Обявяваме се за мир, чийто символ е точно гълъбът", обясни кметът Черпоков.

Снимки и автор: Иво Ангелов, "България Днес"

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници