ГЕРБ пренасочвала европари през МВР и свои кметове

ГЕРБ пренасочвала европари през МВР и свои кметове
Сергей Станишев (вляво) и Димчо Михалевски от БСП обвиниха ГЕРБ в нерегламентирано пренасочване на средства от Оперативна програма „Околна среда“ през МВР и кметове от управляващата партия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Средства от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) са пренасочвани през МВР и през пет общини с кметове на ГЕРБ като част от корупционна схема, твърди лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него европрограмата е пред провал, тъй като върви бавно и по нея има надписани договори, които се сключват набързо – без ясни критерии и без финансиране, предаде bTV.

Лидерът на левицата е изчислил, че възможните загуби на средства са между 1,2 и 2,1 млрд. лв.

„Няма да могат да се справят с ОПОС и смятат да похарчат парите за неща, които нямат нищо общо с програмата“, заяви Сергей Станишев.

Сред перата, в които щяло да се влее финансирането по ОПОС, той посочи доставка на пожарни и оборудване – 96 млн. лв., оборудване за изпомпване на вода и борба с наводненията – 96 млн. лв., проучване на водите на река Дунав – 8 млн. лв., доставка на метровлакове и тролейбуси за София, Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора – 390 млн. лв.

„Тези градове са с кметове от ГЕРБ, поне един друг да бяха сложили за цвят“, коментира той.

Чрез схемата нерегламентирано през МВР са преминали 200 млн. лв., а през общините на управляващата партия - 390 млн. лв.

Думите му бяха подкрепени от колегата му Димчо Михалевски, според когото Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент в България.

Той обобщи, че оперативните програми не вървят, защото тежестта е прехвърлена върху общините, които трябва да ги съфинансират.

„Тепърва ще бъдем свидетели на ескалация на неразплатени средства в общините. ГЕРБ не разбраха, че усвояването на еврофондове не е пиар, а ежедневна, тежка работа“, каза още Димчо Михалевски.

#депутат от БСП #Димчо Михалевски #Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #ОП „Околна среда“ #ОПОС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници