Дянков непреклонен: Данък върху лихвите ще има!

Дянков непреклонен: Данък върху лихвите ще има!
Финансовият министър Симеон Дянков е непреклонен по отношение на данъка от 10% върху лихвите по депозитите и е категоричен, че ставката ще бъде въведена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков е непреклонен по отношение на данъка от 10% върху лихвите по депозитите и е категоричен, че ставката ще бъде въведена.

„Всички останали 26 държави от ЕС имат такъв данък, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо“, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Симеон Дянков.

Той обясни, че докато живеел в САЩ, плащал такъв данък, а след това продължил.

„Ако си рентиер, парите работят за теб, но това не се облага. Защо, ако работиш на минимална работна заплата, това се облага, а ако имаш много пари, това не се облага“, попита финансовият министър.

Като пример Симеон Дянков посочи депозит от 1000 лева, данъкът за който щял да бъде 30 стотинки на месец или около 4 лева на година.

„Ако имаш 20 млн. лева на депозит, ще плащаш 800 000 лв.“, изчисли още министърът, според когото това, което дразни богатите хора, включително и в парламента, е, че по този начин България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания.

Той уточни, че е подготвен текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Симеон Дянков упрекна социалистическото правителство на Тройната коалиция за въвеждането на плоския данък, защото изравняването на данъците за всички създавало привилегии за по-богатите.

„Аз смятам, че системата на социално осигуряване търпи развитие и промени, но те трябва да стават в по-плавен график“, заяви още Симеон Дянков.

Той уточни, че данъкът влиза в сила от 1 януари 2013 г., така че тези, които сега имат спестявания, могат да са спокойни.

„Данъкът върху лихвите по депозитите не е нов данък – той е разширение на данъчната основа, един вид завършване на темата, щом ще има един данък за всички, тогава и за богатите трябва да го има този данък“, коментира финансовият министър.

Според Симеон Дянков България в момента има най-голямата свръхликвидност върху банковата система, което означавало, че БНБ е съумяла да има най-стабилната финансова система в ЕС, и хората и в тежки икономически времена продължават да спестяват.

#банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници