ЕС налага санкции и на смятаната за жената до Путин - Алина Кабаева

ЕС налага санкции и на смятаната за жената до Путин - Алина Кабаева
A A+ A++ A

Смятаната за много близа до Путин  фактически първа дама на Русия олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева също е част от новия шести пакет от санкции на Европейския съюз, който държавите от Съюза обсъждат в момента, предаде БНТ.

Брюксел мотивира решението си с факта, че Кабаева е председател на борда на директорите на Националната медийна група (NMG), която притежава големи дялове в почти всички руски федерални медии, които възпроизвеждат пропагандата на руското правителство. Тя е бивша руска гимнастичка и бивш депутат в Държавната дума.

Според различни издания Кабаева има деца от Путин. Другите две дъщери на Путин - Мария Владимировна Воронцова и Екатерина Владимировна Тихонова вече са обект на санкции от страна на Европейския съюз.

Към момента не се знае къде се намира Алина Кабаева. След началото на войната на Русия в Украйна бе създадена петиция тя да бъде експулсирана от Швейцария, тъй като се смяташе, че живее там в луксозна вила, заедно с децата на Путин. Но швейцарските власти заявиха, че нямат сведения тя да е в страната. Има предположения също така, че Кабаева се намира във високотехнологичен бункер в Сибир.

В Брюксел и днес на ниво посланици на страните-членки ще продължи обсъждането на шестия пакет санкции към Русия, в който трябва да е бъде включена родената в Ташкент олимпийска шампионка от Атина`04.

Вчера Урсула фон дер Лайен направи предложения за шести пакет от санкции за Русия, който включва поетапна забрана на вноса на целия руски петрол и петролни продукти до края на тази година. Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават и днес, за да продължават обсъждането на пакета.

Унгария и Словакия вероятно ще получат по-дълъг срок за спиране на руския внос, предложението на Европейската комисия е до края на следващата година. Вчера стана ясно, че Чехия и България също биха искали да се възползват от изключенията.

Гърция, Малта и Кипър от своя страна изразиха загриженост относно предложението петролни танкери под флага на ЕС или под контрола на ЕС също да не могат да доставят руски петрол.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници