ВКС връща делото „Белнейски“ за ново разглеждане

ВКС връща делото „Белнейски“ за ново разглеждане
Обвиненият за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев беше осъден на доживотен затвор без право на замяна и обезщетение на родителите на момичетата от 400 хил. лева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и върна делото „Белнейски“ на същия съд за ново разглеждане от друг състав, съобщиха от пресцентъра на съда.

ВКС реши, че делото за жестокото убийство на Росица и Христина Белнейски, за което две съдебни инстанции признаха Лазар Колев за виновен, все още не може да приключи.

Върховните съдии отчитат сериозните доказателствени проблеми по делото, поставени пред съда, и в частност пред въззивния съд, като резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица пропуски в първоначалния му етап.

ВКС посочва, че има пропуски в процеса на събиране на доказателства и разследването на обстоятелствата по делото.

Магистратите посочват още, че е по-скоро привиден обемът на доказателствата, „защото съдържанието на информация във връзка с главния факт на процеса – извършеното престъпление и участието на подсъдимия в него, е твърде оскъдно“.

Повечето от доказателствата са косвени, завяват от ВКС, като посочват, че „такъв процес на доказване по принцип не е невъзможен, нито е недопустим от гледна точка на доказателственото ни наказателно право. Той обаче изисква проверка на съдържанието на всеки наличен доказателствен източник чрез всички допустими от закона средства“.

Върховните съдии посочват и че съдът в Пловдив не е обърнал внимание на една „особено съществена констатация на експерти“.

„Най-вероятно под ноктите на Росица Белнейска има биологичен материал и от неизвестното лице, чийто клетъчен материал е установен в поднокътно съдържимото от ноктите на Христина Белнейска, като не се изключва и възможността да има такъв и от трето лице“, е записано в решението на ВКС.

Според ВКС това може да означава само, че докато двете момичета са били живи, са се отбранявали от един и същи човек, а това от своя страна означава, че няма как убийството да е извършено така, както е описано в присъдите на двата съда.

Там е пососочено, че Лазар Колев е разделил двете сестри още в самото начало, убил Росица, и след като тя починала, е взел решение за убийството и на Христина. Върнал се на мястото, където я оставил.

Към този момент вече Росица не би могла да извършва каквито и да било действия и няма как под ноктите й да е попаднал биологичен материал от другото неизвестно лице, упражнило някакви действия по отношение на Христина, смятат магистратите.

„Ако съдилищата бяха констатирали и обсъдили тези обективни находки на експертизата, вероятно биха стигнали (или не) до други фактически изводи относно обстановката на извършване на престъпленията“, посочва съдът.

На 4 април 2012 г. по време на заседанието във ВКС родителите на двете сестри поискаха делото да се върне за ново преразглеждане с нов адвокат, за „да се проверят отново всички неща“.

„За мен това не е цялата истина“, каза тогава майката.

Изказването им беше съвсем неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на Лазар Колев, които искаха оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда.

На 10 юни 2011 г. Окръжният съд на Пазарджик призна 31-годишния Колев за виновен и го осъди на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 г.

Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 г. в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик, след което следите им се губят до 31 януари, когато телата им са намерени в местността Грамадите край Брацигово.

Тогава новината за убийството им потресе цялата страна. Разследващите търсиха убиеца около две години безрезултатно.

Пробивът дойде в края на 2008 г., когато експертите откриха следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и във вагината на Христина.

Три години по-късно, на 7 февруари 2011 г., съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство.

В края на ноември 2011 г. апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд „доживотен затвор без право на замяна“ за Колев.

Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 хил. лева.

#Белнейски #дело #съд #ВКС #Пловдив #Христина #Росица #Върховен касационен съд #присъда #Пловдивски апелативен съд #убийство #затвор #доживотен затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници