Ханес Свобода: Сърбия трябва да признае Косово

Ханес Свобода: Сърбия трябва да признае Косово
Специалният докладчик на Европейския парламент за Западните Балкани Ханес Свобода. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сърбия ще бъде длъжна да признае независимостта на Косово, заяви специалният докладчик на Европейския парламент за Западните Балкани Ханес Свобода.

Свобода подчерта, че все пак този акт не е условие за започване на предприсъединителни преговори със Сърбия, информира БГНЕС.

Свобода поясни, че „на този етап е много важно да продължат преговорите между властите в Белград и Прищина. За самата Сърбия обаче ще бъде много по-добре да приеме тази реалност".

Пред излизащия в Нови Сад вестник „Дневник" Ханес Свобода каза, че следващата пролет Сърбия може да започне преговори с ЕС, но преди това „ще трябва да поукроти радикалните течения в страната".

Според него чутото до момента от новите власти в Белград „никак не е окуражително".

„Непрекъснатият флирт с Русия, за да се докаже, че ЕС не е единственият партньор на Сърбия, не помага много на Белград", каза в заключение Ханес Свобода.

В петък еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле съобщи, че Косово може да направи голяма крачка към присъединяване в Европейския съюз до юни 2013 г., ако постигне напредък в четири основни области и въпреки спора със Сърбия заради независимостта си.

След срещата си с косовския премиер Хашим Тачи Фюле заяви, че подновяването на диалога между Белград и Прищина „само по себе си не е предварително условие" за започване на преговори между Косово и ЕС по споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г., а до днес над 90 държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

#Ханес Свобода #Сърбия #Косово #независимост #преговори #Прищина #Белград #ВС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници