Работата по Стратегия за детето е възобновена

Работата по Стратегия за детето е възобновена
A A+ A++ A

Възобновена е работата по Стратегия за детето. Това заяви за първи път публично Иван Кръстев, Заместник министър на труда и социалната политика по време на събитие от кампанията “Детството ни е важно”, целяща да повиши информираността около Европейската гаранция за детето.

Кръстев посочи още, че стратегията е станала жертва на фактори, неприсъщи за българското общество. Според него не е нормално държавата да няма ясна рамка за политиките, свързани с децата. Към момента това е една от основните задачи, върху която се работи целенасочено, съвместно с широк кръг от институции и организации, включително с УНИЦЕФ. Иван Кръстев заяви още, че България има предимство като една от страните, които реализират т.нар. Гаранция за дедето, заедно с УНИЦЕФ.

Целта на Европейската гаранция за детето е да бъдат включени политики, които да доведат до конкретни промени за правата на децата. Директрът на Международна мрежа за деца, Георги Богданов посочи, че при досегашните правителства не е съществувало адекватно управление на политиките за децата и до момента все още нямаме вицепремиер, който отговаря за тези политики.

“Преди три години България се отказа от това да имаме стратегия за детето, защото бяхме нападнати от хора или т.нар. тролове, които в момента са настроени срещу Украйна, преди време не вярваха и в Ковид. Единствено Национална мрежа на децата се бори с тези хора и тази огромна машина, която пречи на децата ни в момента” - заяви още Богданов.

Според Богданов е недопустим фактът, че все още не е изградена детска болница, тъй като това е в рамките на Европейската гаранция за детето. Той твърди още, че политиките, свързани с децата трябва да бъдат фокус на всяко едно управление.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници