Патронажна дейност на педиатъра – част от задължителния пакет здравни грижи за вашето бебе

Патронажна дейност на педиатъра – част от задължителния пакет здравни грижи за вашето бебе
A A+ A++ A

Патронажна дейност – така се нарича комплектът от медицински услуги, които се полагат на вашето бебе при посещението на педиатъра в дома ви. Около заплащането на това първо посещение и ефективността му има много спорни въпроси, но ето какво включва то, според програма „Детско здравеопазване“ на НЗОК:

1. Лекарят специалист по детски болести посещава и извършва обстоен преглед на новороденото дете в първите 24 часа и между 14-ия и 20-ия ден след изписването му от родилния дом.

2. Запознава се с обменната карта от родилния дом, изисква допълнителна информация от майката за раждането и инциденти с детето в дните, прекарани в родилния дом. При необходимост се свързва с неонатолог за допълнителна информация.

3. Лекарят специалист по детски болести обучава майката и й демонстрира всички манипулации и процедури, свързани с отглеждането и полагането на грижи за новороденото.

4. Обяснява и разяснява необходимостта от спазване на санитарно-противоепидемичен режим и начините, по които трябва да бъде осъществен.

5. До края на първия месец посещава ежеседмично детето и контролира как майката изпълнява дадените указания за отглеждане на новороденото.

6. При провеждане на профилактичните прегледи на детето лекарят специалист по детски болести след извършване на профилактичния преглед дава указания за отглеждането, храненето и дневно-охранителния режим на детето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино