Станишев: Питането до КС за „Белене“ е неоснователно

Станишев: Питането до КС за „Белене“ е неоснователно
Лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Питането до Конституционния съд по повод въпроса за референдума за АЕЦ „Белене“, което президентът Плевнелиев каза, че може да отправи, е неоснователно, заяви категорично лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станишев предупреди президента Росен Плевнелиев, че така ще влезе в политическата игра на правителството, информира БНР.

„В Конституцията по темата „референдуми“ има два текста. Единият казва, че властта произтича от народа, другият казва, че Народното събрание взема решение за провеждане на рефрендум, и няма база за питане по въпроса дали е конституционен въпросът“, коментира Станишев.

По неговите думи БСП има подозрения, че президентът Плевнелиев „изпълнява поръчката на правителството и си играе на „тук има, тук няма“, но господин Борисов разбра едно. Той каза „Какъвто е въпросът, под който са се подписали хората, нека бъде такъв референдумът“.

В понеделник президентът заяви, че не е изключена възможността да сезира Конституционния съд във връзка с референдума за АЕЦ „Белене“.

Той коментира, че консенсус по въпроса не е бил постигнат, тъй като някои партии смятат, че въпросът, формулиран от събралите необходимите подписи от БСП, е противоконституционен, докато според други формации той е в синхрон с Конституцията.

Въпросът в момента е: „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?.

„Осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната, не е изключена възможността да сезирам Конституционния съд“, каза още Росен Пленвелиев.

През следващите няколко дни президентската институция ще обмисли внимателно следващите си стъпки.

#Конституционен съд #премиер #Бойко Борисов #ГЕРБ #референдум #АЕЦ „Белене“ #БСП #Сергей Станишев #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино