Национална стачка блокира Гърция

Национална стачка блокира Гърция
Денят на стачката съвпада със срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел, на която една от разискваните теми ще бъде гръцката криза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

24-часова национална стачка започна в четвъртък в Гърция, свикана по призив на синдикатите от държавния и частния сектор на страната.

Денят на стачката съвпада със срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел, на която една от разискваните теми ще бъде гръцката криза, информира „Дневник“.

Исканията на стачкуващите включват отмяна на различни реформи на пазара на труда, които би трябвало да повишат конкурентоспособността, но ще отменят редица привилегии, от които се възползват представителите на редица професии. Протестиращите са недоволни и от намаляването на заплатите и пенсиите.

Националната стачка е инициирана от двата водещи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и Федерацията на държавните служители АДЕДИ. Заради стачката в петък ще бъдат затворени всички държавни учреждения, магазини и много частни предприятия.

Транспортът в страната ще бъде блокиран. Няма да се движат влаковете и фериботите. С прекъсвания ще се движат метрото и трамваите в Атина. Дори такситата ще спрат за девет часа.

Очаква се и авиодиспечерите да се присъединят към стачкуващите. Журналистите започнаха от сряда своята 24-часова стачка и затова в четвъртък няма да излизат вестници.

Междувременно международните кредитори обявиха, че са постигнали споразумение с гръцките власти за нови мерки за икономии, но гърците останаха недоволни от новото пристягане на коланите, през което ще бъдат принудени да преминат, за да може страната им да се измъкне от фалит.

#стачка #Гърция #национална стачка #синдикати #ГСЕЕ #АДЕДИ #Атина #Европейски съвет #Брюксел #криза #заеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници